Fondurile UE, şansa oraşelor mici. Turda, Hunedoara și Beclean sunt în topul atragerii unor astfel de finanțări

22 august 2024, 22:57

Fondurile europene sunt o alternativă ideală de finanțare pentru bugetele administrațiilor locale, datorită costurilor reduse. Orașele mari din România au experiență în atragerea acestor surse pentru proiectele mari de infrastructură, însă, mai nou, și municipiile mai mici au intrat în cursa pentru banii europeni. Trei orașe mici din Transilvania sunt în topul atragerii unor astfel de finanțări.

Trei municipii din Transilvania ocupă primele locuri în topul localităților cu cele mai multe fonduri europene atrase din 2014 până în 2020. Turda, Hunedoara și Beclean au accesat aproape 200 de milioane de euro.

Investițiile se văd deja în micul oraș de lângă Cluj, care a trecut prin transformări majore, în ultimii 8 ani. Turda a devenit primul municipiu din România cu transport public sută la sută electric, din 2019.

Cristian Matei, primarul municipiului Turda: Avem două autobaze acum, autobaza veche și una nouă. Suntem în discuții să mai facem o autobază cu încărcare electrică.

În Hunedoara, oraș cu puțin peste 50 de mii de locuitori, cei mai mulți bani s-au investit în proiecte de infrastructură: piste noi pentru bicicliști dar și în renovarea castelului Corvinilor.

Orașul bistrițean Beclean a atras 55 de milioane de euro. Proritate au avut străzile, care au fost reabilitate. La fel și unitățile de învățământ. Micul oraș de pe Someș a construit cu banii atrași 20 de km de piste de biciclete.

Cristian Romulus Ban, funcţionar, biroul proiecte europene, Primăria Beclean: Îți ia foarte mult timp, trebuie analizate actele care stau la baza transmiterii către organele care ne solicită anumite clarificări și atunci implicit trebuie să-ți rupi din timpul liber.

La polul opus, codașe la atragerea de fonduri sunt localitățile Ianca, Oltenița și Strehaia. Împreună, au accesat doar 13 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite