Florin Cîțu: Vom încerca să producem vaccinul anti-COVID în România. Sâmbătă au ajuns în țară și primele doze din serul Oxford AstraZeneca
După ce a primit doza de rapel pentru imunizarea împotriva SARS CoV 2, şeful guvernului a dat vestea bombă.
Criza mondială de seruri anti-Covid pare a fi şansa României de a reintra pe harta mondială a producătorilor de vaccinuri. Nu am mai depinde total de producătorii străini, care nu fac faţă Solicitarilor.
De mai bine de un deceniu, Institutul Cantacuzino a oprit producţia, după ce linia de fabricaţie nu mai corespuns normelor. Între timp, s-au făcut investiţii, iar institutul a fost preluat de Ministerul Apărării.
În ultimele luni, s-au făcut teste pentru vaccinul gripal şi s-au căutat soluţii pentru începerea producţiei. Pentru vaccinul de tip ARN mesager, e nevoie de o linie diferită.
Între timp, continuă livrările de peste hotare. Primele 81.600 de doze de vaccin de la Oxford AstraZeneca au intrat în ţară, pe cale terestră. Mâine dimineaţă vor ajunge la Institutul Cantacuzino.
Din 10 februarie încep programările pentru aceste doze. Studiile au arătat că are o eficacitate de aproximativ 60 la sută, la 15 zile după a doua doză. Durata protecției este în curs de evaluare.
În România, noul vaccin este recomandat pentru cei care au între 18 şi 55 de ani, dar intervalul poate fi mărit dacă apar noi date ştiinţifice care să arate cât îi ajută şi pe cei mai în vârstă. Se administrează tot în două doze, dar rapelul se face mult mai târziu decât la celelalte vaccinuri. Specialiştii de la noi au stabilit să fie la 8 săptămâni.
Dozele de la AstraZeneca vor fi administrate în 180 de cabinete din toată ţara, care vor fi deschise exclusiv pentru acest vaccin.
Serul are altă tehnologie decât cele cu ARN mesager. Utilizează un adenovirus inofensiv de la cimpanzei, care transmite instrucțiunile genetice pentru ca sistemul imunitar să distrugă virusul.
România va primi de la AstraZeneca aproximativ 1.300.000 de doze pentru primul trimestru. Se adaugă două milioane şi jumătate de la Pfizer şi 430.000 de la Moderna. Pana acum, au fost administrate peste 840 de mii de doze pentru mai bine de 647 de mii de persoane.