Fiscul îi „vânează” pe românii care fac comerț online. Legislația îi obligã pe cei care vând diverse obiecte, chiar și în online, sã declare veniturile încasate și sã plãteascã inclusiv contribuția la pensie și la sãnãtate
Un bucureștean a vândut anul trecut pe internet diverse obiecte în valoare de peste 7,7 milioane de lei, fãrã sã declare banii. Este românul care a avut cele mai mari venituri obținute din comerțul online. Acum este în vizorul ANAF-ului și nu e singurul.
Fiscul a pus ochii pe aproximativ 1.200 de români care în ultimul an și jumãtate au vândut diverse produse pe platfomele online de profil, dar și pe rețele sociale.
Doar de la 85 dintre ei statul are de recuperat peste 13 milioane de lei. De la mâncare pentru animale, haine și pânã la mașini sau case – pentru toate trebuie plãtite taxe la stat chiar dacã sunt vândute pe platformele online și chiar pe rețelele sociale.
Adrian Bența – expert fiscalitate: Dacã Adrian Bența și-a cumpãrat o pereche de pantofi și îi sunt mici sau mari și doresc sã îi vând, cu siguranțã nu am aceastã obligație, dar dacã Adrian Bența și-a cumpãrat 200 de perechi de pantofi pe care vrea sã îi vândã pe un anumit site de specialitate atunci aceastã activitate este una cu caracter de economie, cu caracter economic. Iar pentru acest tip de activiate legea prevede obligația mea sã mã înmatriculez la Registrul Comerțului.
Cei mai mulți români care au intrat în vizorul ANAF-ului, pentru cã au vândut diverse obiecte pe rețelele sociale sau pe site-urile de profil și nu au declarat veniturile încasate, sunt din București și județele Ilfov și Cluj.
Dragoș Cabat – analist financiar: Tratamentul trebuie sã fie același pentru toți românii. Dacã sunt unii care obțin venituri în felul acesta și ei trebuie sã plãteascã taxe.
Îmbrãcãmintea și încãlțãmintea, urmate de produsele cosmetice și de îngrijire personalã sunt produsele cel mai des scoase la vânzare pe site-urile de profil sau pe rețelele sociale.
Pentru cei mai multi, astfel de platforme sunt un mijloc de a scãpa de obiectele vechi și nefolositoare. Ce nu știu însă e cã existã legislație, veche de 15 ani, care îi obligã pe cei care vând des diverse obiecte chiar și în online, sã declare veniturile încasate, iar mai apoi sã plãteascã inclusiv contribuția la pensie și la sãnãtate.
În caz contrar se pot trezi cu popriri pe cont și executãri silite.