Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO

18 mai 2022, 09:38

Finlanda și Suedia au renunțat la tradiționala neutralitate, decizie determinată de invazia Rusiei în Ucraina. Este o schimbare semnificativă a arhitecturii de securitate continentală în ultimele decenii. Procesul ar putea dura doar câteva zile, dar ratificarea ar urma să dureze aproape un an.

JENS STOLTENBERG, secretar general NATO: „Salut cu căldură cererile Finlandei şi Suediei de a adera la NATO. Sunteţi cei mai apropiaţi parteneri ai noştri, iar participarea voastră la NATO va creşte securitatea comună. Candidatura voastră este un pas istoric.”

Un obstacol neașteptat a devenit Turcia, care are rezerve speciale față de aderarea celor două țări nordice.

RECEP TAYYIP ERDOGAN, preşedintele Turciei: „Ne aşteptăm ca aliaţii noştri să ne înţeleagă sensibilităţile, să ne arate respect, în fine, să ne susţină dacă e cazul. Aceste sensibilităţi sunt legate de apărarea frontierelor noastre faţă de atacurile teroriste. Ani de zile am suferit din această cauză, am pierdut foarte mult, am plătit un preţ greu şi încă plătim.”

Erdogan a precizat: „Am cerut Suediei să ne predea 30 de terorişti şi am fost refuzați.” El a adăugat: „Nu vreți să ne dați teroriștii dar vreți în NATO? NATO este o entitate de securitate, o organizație de securitate. Deci nu putem accepta ca aceasta organizație de securitate să fie lipsită de securitate.”

Rusia, prin vocea purtatoarei de cuvânt a ministerului de externe, Maia Zaharova, s-a pronunțat din nou împotriva aderării celor două state la NATO. Moscova susține că acest pas ar echivala cu o amenințare la adresa securității sale.

______________________________

Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră„, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg, citat de Agerpres.

Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a semnat marți cererea de aderarea la NATO, punând capăt deceniilor de neutralitate militară a țării.

„Am ajuns la o concluzie care este cea mai bună pentru Suedia. Nu știm cât va dura, dar calculăm că ar putea dura până la un an. Cererea va fi depusă împreună cu Finlanda în zile le următoare, iar apoi va fi procesată de NATO”.

Prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson a declarat luni că țara ar trebui să se alăture NATO împreună cu Finlanda, țara vecină pentru ”siguranța poporului suedez”.

Parlamentul de la Helsinki a votat tot marți, cu o majoritate de peste 95%, în favoarea aderării Finlandei la NATO, ceea ce permite trimiterea candidaturii oficiale a ţării nordice la sediul Alianţei Nord-Atlantice.

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări vecine sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90, prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, informează Reuters.

Liderul de la Ankara a reluat într-o conferinţă de presă afirmaţia că Suedia este un „incubator” de organizaţii teroriste şi a adăugat că există terorişti chiar în parlamentul de la Stockholm.

Ankara susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane legate de grupuri considerate teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi discipoli ai clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a coordonat puciul nereuşit din 2016.

„Cum putem avea încredere în ei? (…) Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni împotriva Turciei”, a mai spus Erdogan.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că intrarea celor două țări nordice în NATO nu va crea o amenințare la adresa Rusiei, dar extinderea militară în teritoriu „va provoca cu siguranță răspunsul nostru”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite