Festivalul George Enescu începe duminică. Concerte pentru familii și copii, o premieră a evenimentului din acest an

26 august 2023, 14:05

„Generozitate prin muzică” este deviza ediției 2023 a Festivalului Enescu, sub direcția artistică a lui Cristian Măcelaru. Organizatorii spun că și-au propus, în plus față de alți ani, să deschidă festivalul către noi categorii de public. Vor fi multe evenimente conexe, concerte în 6 orașe din țară și o secțiune specială pentru familii și copii, care s-a dovedit neașteptat de populară. Biletele la concertele care vor avea loc la Teatrul Odeon s-au epuizat deja.

Timp de 29 de zile, pe scenele de la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium și Teatrul Odeon vor urca peste 3.500 de artiști invitați, în 90 de concerte susținute la București.

Tema ediției din acest an, „Generozitate prin muzică”, exprimă valorile fundamentale ale compozitorului George Enescu.

Vor concerta peste 50 de orchestre din 16 țări, 150 de soliști și peste 60 de dirijori.

Festivalul este finanțat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Primăria Capitalei și cu sprijinul a numeroși sponsori și organizații neguveamentale.

TVR își onorează și în acest an misiunea de coproducător al Festivalului. Spectacolul de deschidere are loc duminică seara și e transmis în direct de Televiziunea Română, de la ora 19.00.

În concertul de deschidere, Filarmonica George Enescu va interpreta, sub bagheta lui Cristian Măcelaru, partituri de Dvorak, Strauss și, bineînțeles, Enescu. Solist va fi Gautier Capucon, unul dintre cei mai mari violonceliști ai lumii.

Filarmonica din Viena, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Zubin Mehta, Vladimir Jurowski sunt doar câteva dintre numele mari cu care iubitorii muzicii clasice se vor întâlni în următoarele 29 de zile la Sala Palataului, Ateneu și Sala Radio.

Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu: Festivalul întotdeauna a avut responsabilitatea de a crea inițiative frumoase în viața culturală din România, iar eu mi-am dorit tare mult să folosesc această platformă pentru a împinge înainte ideea de a crea o cultură mai profundă pentru toată lumea, care începe cu copiii. De aceea, această serie de patru concerte care vor fi prezentate în fiecare duminică a festivalului, sunt concerte pe care eu le-am conceput, orchestre din România, cu dirijori tineri și fiecare concert are o poveste spusă prin muzică, în care cei care vor veni la concert vor reuși să învețe puțin despre orchestră, să descopere muzică contemporană pentru copii.

Raluca Turcan, ministrul Culturii: În festival vor fi prezenți aproximativ 3.500 de artiști, vom avea 120 de concerte dintre care 90 în București, plus multe evenimente artistice conexe, vor urca pe scene 150 de soliști cu peste 60 de dirijori din orchestre din 16 țări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite