Fenomenul deepfake, în atenția parlamentarilor. Legea care-i pedepsește pe cei care realizează și distribuie materiale cu conținut fals a trecut de comisiile de specialitate

6 decembrie 2023, 00:00 (actualizat 12 iunie 2023, 18:46)

Persoanele care realizează ori difuzează pe internet ori în mass-media imagini sau înregistrări audio-video create cu ajutorul tehnologiilor de inteligență artificială sau realitate augmentată, astfel încât să sugereze că o persoană a spus sau a făcut lucruri nereale, riscă între 6 luni și doi ani de închisoare, dacă nu avertizează că acel clip e un pamflet.

Eugen Bejinariu, deputat PSD, inițiatorul proiectului: Nu vrei să marchezi filmulețul cu situație imaginară, înseamnă că l-ai făcut cu rea intenție aducând prejudicii persoanelor, companiilor. Persoanele care le redistribuie vor fi sancționate, ori cu amendă contravențională, penală sau chiar cu închisoare. Între 10.000 și 20.000 și la a doua abatere 20.000 – 40.000 și închisoare de la 6 luni la doi ani.

Filmările false circulă de mai multă vreme, mai ales pe rețelele de socializare, iar autoritățile din întrega Europă sunt în alarmă.

Ioan Hosu, sociolog: Prin manipularea imaginii, lucru care se maninifestă în zone comerciale, în zone politice, efectul ar fi, la nivel de masă, dificultatea de a distinge între adevăr și fals, pierderea credibilității în sursele de informare. Media e cea mai afectată, dar și instituțiile publice.

Specialiștii susțin că cei mai afectați ar putea fi tinerii care accesează platformele sociale.

Alexandra Cernian, consultant IT: Ca utilizator de rând, pe internet devine din e în ce mai complicat să ne dăm seama între deep fake și ce este real, însă sunt câteva elemente la care putem să fim atenți: putem să ne uităm la cât de des clipește persoana din video – într-un deep fake tendința este să clipească mai rar – umbre care nu par naturale, o piele foarte întinsă, care nu e naturală.

Acest fenomen ar putea fi o armă și în lupta dintre partidele politice, avertizează specialiștii.

Cristian Pârvulescu, analist politic: Membrii partidelor și echipele de comunicare online ale partidelor folosesc această strategie. Problema e că nu se poate demonstra că sunt făcute în laboratoarele partidelor. Se întâmplă în zona apropiată partidelor respective.

Proiectul prevede ca CNA să înființeze un departament pentru monitorizarea celor care creează și distribuie deepfake.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite