Fenomene meteo extreme în Europa. Inundații devastatoare în Germania, iar localități din Olanda sunt amenințate de ape. Nivelul Dunării a atins la Budapesta 7 metri

În alte țări din Europa vremea rea face prăpăd. În Germania și Ţările de Jos, inundațiile masive au obligat sute de oameni să-și părăsească locuinţele chiar în perioada sărbătorilor. Iar în Marea Britanie, vântul extrem de puternic a doborât stâlpi de înaltă tensiune, lăsând o bună parte din arhipelag fără curent electric. Mai aproape de noi, la Budapesta, Dunărea a crescut periculos.
Zeci de curse aeriene au fost anulate în Marea Britanie din cauza vântului care a suflat şi cu 135 de kilometri pe oră. Iar aeronavele care s-au aventurat totuşi să zboare au avut mari probleme la aterizare. Copacii smulşi de furtună au blocat drumurile, oamenii au rămas fără curent electric, iar şoferii au fost avertizaţi să ia măsuri suplimentare de siguranţă.
Şi mai rău este în Germania, care traversează cel mai ploios an din ultimele decenii. În unele zone, cantitatea de precipitaţii a depăşit 300 de litri pe metrul pătrat, iar inundaţiile au făcut ravagii. Sute de familii au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi să petreacă sărbătorile în adăposturi improvizate.
Lângă Bremen, fluviul Weser a ieşit din matcă şi ameninţă casele a mii de oameni, pe o rază de peste un kilometru. Pompierii încearcă să oprească dezastrul cu saci de nisip, aşezaţi unul peste altul în calea apelor.
La Budapesta, nivelul Dunării a crescut până la 7 metri, iar debarcaderul a fost inundat. De altfel, autorităţile maghiare au emis o alertă de inundaţii pentru o suprafaţă de 1200 de kilometri. Teama experţilor este că nivelul apei va depăşi în curând 8 metri.
Dezastru este şi în Olanda, unde apele Rinului au atins cel mai înalt nivel la Lobith, locul unde fluviul intră pe teritoriul Ţărilor de Jos. Mai multe localităţi au fost înconjurate de ape şi sute de localnici au fost evacuaţi.