Femeile afgane sunt obligate să cerșească pentru a supraviețui și pentru a-și crește copiii, după ce guvernul taliban le-a interzis să muncească. Țara este în pragul unei catastrofe umanitare

21 aprilie 2023, 13:19

La Kabul, magazinele și brutăriile sunt locurile unde se aduna foarte mulți afgani, majoritatea copii și femei, care speră să primească o bucată de pâine. Regimul taliban, care a revenit la putere în august 2021, le-a interzis femeilor să mai muncească.

Sadaf a lucrat la o campanie de prevenire a poliomielitei, iar acum cerșește în stradă: „Sunt într-o situaţie foarte grea şi nu am voie să muncesc. Chiar şi aici, vin soldaţi şi ne gonesc. Problemele noastre sunt extreme. Cu mâna pe suflet vă spun că cu greu reuşesc să găsesc mâncare pentru o masă pe zi.”

Și pentru Hafiza, fostă angajată la serviciul de salubritate din Kabul, cerșetoria este acum singura soluție pentru a-și tine copiii în viață: „Nu avem ce să mâncăm şi fac asta pentru copii. Nu au tată şi eu nu mai am altă soluţie.”

După revenirea la putere, regimul taliban a început treptat să reimpună stricta interpretare a legii islamice, iar femeile au fost primele victimele. Nu mai au voie să învețe și să muncească. O situație care a dus și la evaporarea treptată a ajutorului internațional de care Afganistanul depinde aproape în totalitate.

Situația economică s-a deteriorat și acum 85% din populație trăiește sub limita sărăciei, iar jumătate, 20 de milioane de oameni, depind exclusiv de ajutoarele Organizației Alimentare Mondiale. Aceasta a avertizat însă că fondurile sale sunt epuizate și, în absența unor noi donații, din iunie nu va mai putea hrăni pe nimeni.

ONU a anunțat că pe 1 și 2 mai organizează la Doha un summit unde speră să găsească soluții pentru evitarea unei catastrofe umanitare de proporții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite