Facturile la energie ar putea să crească din primăvară, când plafonarea urmează să expire. Ce consumatori vor fi cei mai afectați

8 noiembrie 2024, 18:55

Facturile la energie ar putea să crească din primăvară, când plafoanele impuse de guvern urmează să expire. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că cei mai vulnerabili consumatori vor fi protejați în continuare de creșterile de prețuri. Dar ofertele din piață nu dau motive de optimism celorlalți consumatori.

Furnizorii au pregătit deja primele oferte cu preţurile valabile după 1 aprilie 2025. Cele mai mari variații sunt la categoria de consum de până în 100 Kwh, cu oferte între 68 de bani și 1,43 lei pe KWh.

Ofertele pentru clienții care consumă până în 255 kwh și care beneficiau de tariful de 80 de bani se înscriu între 1,3 lei și 1,38 lei pe KWh, iar cele pentru consumatorii care depășesc 255 de Kwh sunt mai mici sau comparabile cu tariful actual de 1,3 lei/KWh.

Producătorii le recomandă consumatorilor să fie atenți la noile contracte primite de la furnizori. Și consumatorii au început să primească contracte de reînnoire.

Silvia Vlăsceanu, director executiv, Asociația Producătorilor de Energie HENRO: „Trebuie să ne uităm cu atenție la preț și durata de aplicabilitate. Variabilele într-o factură sunt prețul de achiziție al energiei și marja de furnizare.”

Datele din domeniu arată că aproximativ o jumătate dintre gospodării se încadrează la consumul sub 100 de KWh.

Analiștii sunt de părere că schemele de ajutor pentru consumatori în funcție de venit, și nu de consum, sunt cele cu adevărat necesare.

Dumitru Chisăliță, expert în energie: Ținând seama de ofertele de preț care există, dar și ținând seama de o construcție ipotetică a costurilor în anul următor, există posibilitatea ca aceste prețuri să fie undeva între 1 și 1,15 lei pe KW, ceea ce înseamnă o scădere a prețului pentru consumatorii care aveau un consum peste 255 de Kwh și o creștere a prețului pentru cei cu subvenție la 0,68.

Plafonul de 0,68 lei/kWh, aplicat gospodăriilor cu consum mic de energie electrică încă din 2022, este nesustenabil și la mult sub nivelul pieței, observă ministrul Energiei într-o lungă postare pe Facebook. Totuși, așa cum arată piața până la sfârșitul lui octombrie, continuă postarea, toți consumatorii din România vor plăti între 1,1 și 1,22 lei/kWh, deci sub plafonul actual de 1,3 leikWh.

Cei mai afectați ar putea fi cei care consumă mai puțin și plătesc acum tarife plafonate de 0,68 de lei/KWh. În unele cazuri, ofertele unor furnizori au tarife chiar și duble.

Știm că plafoanele actuale, stabilite în funcție de nivelul de consum, vor expira pe 31 martie anul viitor. Dar Sebastian Burduja promite că viitorul guvern îi va proteja pe consumatorii defavorizați.

La consumul de gaz, prețul este plafonat până în aprilie la 0,31 lei/kWh. Pentru moment, ofertele pentru primăvara viitoare nu depășesc acest tarif.

Cu toate acestea, rămân incertitudini cu privire la evoluția prețurilor, mai ales după ce Curtea Constituțională a decis că măsura suprataxării producătorilor de energie electrică este neconstituțională. Banii colectați erau folosiți pentru subvenționarea schemei de plafonare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite