FACIAS cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR privind noua lege a pensiilor. Recalcularea pensiilor – neconstituţională

Oameni pe stradă / Arhivă
5 septembrie 2024, 15:07 (actualizat 6 septembrie 2024, 00:05)

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României privind noua lege a pensiilor, susţinând că recalcularea pensiilor este „neconstituţională şi reprezintă un abuz grav asupra cetăţenilor”.

„În cadrul campaniei „E dreptul meu”, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a fost sesizată de către cetăţeni cu privire la noile decizii de recalculare a pensiilor prin care le-a fost diminuată pensia. Cu toate că cetăţenii afectaţi vor primi în continuare pensia actuală, pensia nu va scădea, majorările viitoare, care din punct de vedere legal sunt obligatorii, vor fi raportate la suma recalculată, care este mai mică, până când aceasta va ajunge la valoarea pensiei curente”, se arată într-un comunicat al FACIAS transmis, joi, Agepres.

Potrivit FACIAS, un pensionar care în prezent are o pensie de 1.000 de lei, iar în urma recalculării ar trebui să primească 700 de lei va primi în continuare 1.000 de lei, iar, cu toate acestea, creşterile viitoare ale pensiei se vor aplica asupra sumei de 700 de lei, până când aceasta va ajunge la pragul de 1.000 de lei.

„În acest context, FACIAS cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea prevederilor noii legi pensiilor care privesc acest aspect”, precizează sursa citată.

FACIAS solicită Avocatului Poporului ridicarea excepţiei de neconstituţionalitatea a Curţii Constituţionale a României a noii legi a pensiilor din mai multe motive.

Astfel, fundaţia susţine că este încălcat principiul neretroactivităţii legii civile.

„Legea 360/2023 contravine articolului 15 alin. 2 din Constituţie, care stipulează clar că nicio lege nu poate avea efect retroactiv. Recalcularea pensiilor stabilite deja conform legislaţiei anterioare reprezintă o încălcare evidentă a acestui principiu fundamental. Pensionarea este un contract între stat şi cetăţean, bazat pe regulile existente la momentul încheierii sale, iar orice schimbare unilaterală a acestor reguli de către stat este ilegală şi imorală”, menţionează FACIAS.

Fundaţia mai susţine că „noua lege discriminează flagrant între categoriile de pensionari, creând o diferenţă nejustificată între cei afectaţi de recalculare şi cei care îşi păstrează pensia calculată conform vechii legislaţii”.

„Este inadmisibil ca, într-un stat de drept, să se permită modificarea arbitrară şi în detrimentul beneficiarilor a reglementărilor privind cuantumul pensiei sau modalitatea de calcul”, mai arată FACIAS.

De asemenea, această lege ar încălca principiul conform căruia dreptul la pensie nu poate fi negociat.

„Prin contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale, pensionarii şi-au câştigat dreptul la o pensie stabilită pe baza principiului contributivităţii. Diminuarea acestei pensii, chiar şi temporar, este neconstituţională. Decizia CCR nr. 86/2023 confirmă că dreptul la pensie, odată stabilit, nu poate fi redus, deoarece ar afecta esenţa acestui drept”, mai susţine FACIAS.

Campania „E dreptul meu”, derulată de FACIAS, are ca scop protejarea drepturilor cetăţenilor şi combaterea abuzurilor din partea instituţiilor publice, se spune în comunicat. FACIAS a publicat un ghid practic care conţine paşii necesari pentru contestarea deciziei de recalculare, conform procedurilor legale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite