Fabrica de zahăr Bod, din Brașov, închisă definitiv. Sindicaliștii avertizează că utilajele vor fi vândute la fier vechi, iar terenul va deveni destinație imobiliară

5 martie 2025, 21:32

Zahărul românesc a devenit o raritate în zilele noastre. Şi asta pentru că, deşi odinioară, în România funcționau câteva zeci de fabrici de zahăr, acum au mai rămas doar două. Una dintre cele mai vechi unități de producție, cea de la Bod, nu mai funcționeaza demult, iar proprietarul acesteia a anunțat că e dispus să o ofere statului chiar și pentru un euro. Singura condiţie este să i se garanteze că va continua să producă zahăr. În caz contrar, utilajele vor fi vândute la fier vechi, iar terenul va deveni o destinaţie imobiliară.

În fabrica Bod s-au prelucrat milioane de tone de sfeclă timp de mai bine de un secol.

În urmă cu 6 ani, o companie a închiriat o hală în cadrul Fabricii de Zahăr unde a ambalat zahăr importat. La finalul anului 2021, firma a cumpărat fabrica intinsă pe 30 de hectare, pentru suma de 6 milioane de lei. Nu a reușit să redeschidă unitatea, din cauza suprafețelor mici cultivate cu sfeclă în zona Brașov și Covasna.

De curând, proprietarul a anunțat că nu intenționeaza să mai producă zahăr la Bod.

Prin telefon, Mihaela Neagu, CEO Best Achiziții: Nu a fost niciodată în funcțiune în ultimii 6 ani. Deci fabrica a fost efectiv închisă acum 6 ani. Noi am cumpărat doar un activ, pe care l-am ținut în conservare timp de 2 ani si pe care sunt liberă să fac ce doresc cu el. Am spus că dacă statul român dorește să facă zahăr la Bod eu sunt dispusă să dau fabrica statului român pe un euro.

DRAGOŞ FRUMOSU – preşedinte, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară: Este un semn mare de întrebare. Dacă știai că n-o să produci acolo, sau că fabrica are probleme, de ce ai mai cumpărat-o. Deci, probabil că se ascunde un alt interes în spatele acestei afaceri.

După închiderea definitivă a fabricii de la Bod, în România mai rămân în funcțiune doar două fabrici de zahăr. Una la Luduş, si cea de la Roman, deținută de o multinațională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite