Expoziția „Martorii tăcuți: Obiecte din închisorile comuniste” aduce în prim-plan experiențele cumplite ale celor care au trăit detenția politică în România

26 august 2024, 22:00

Experimentul Pitești sau reeducarea prin tortură a intelectualilor deținuți în închisorile comuniste a fost o pată neagră și rușinoasă în istoria României. Acum, la 7 decenii distanță, a fost inaugurată o expoziție cu sute de obiecte din acele vremuri, inclusiv cătușe și uși grele de temniță. Dar și multe amintiri ale supraviețuitorilor.

Maria Axinte, organizator: Vorbim nu doar de ceea ce vedeți în spatele meu, uși cu vizeta de închisoare sau gratii, chiar avem și o fereastră de la Aiud, cred că are peste o tonă cu gratiile, dar vorbim și de obiecte personale, scrisori clandestine, trimise prin alții care au ieșit din închisoare.

Cei care au ieșit în viață din aceste închisori dar și istoricii au descris stadiul psihic în care erau aduși deținuții.

Lucian Vasile, istoric: Cea mai sinceră și cea mai tragică și cea mai greu de cuprins în cuvinte este cea a lui Petru Crijanovschi. A ajuns în închisoare la sfârșitul anilor ‘50, fusese osândit la închisoare pentru aproape nimic. Fusese acuzat că a înjurat regimul și că a ascultat posturi de radio occidentale. Așa că, în fiecare săptămână, prăbușirea sa interioară s-a adâncit până la punctul că avea senzația că auzea un scârțâit de căruță. Simțea că sunt caii lui care vin să-l ia și să-l ducă acasă.

Unul dintre cei care au trecut prin iadul penitenciarelor comuniste a fost Sergiu Rizescu, astăzi în vârstă de 92 de ani. A fost arestat când era student și a fost dus în subsolurile Securității din Pitești.

Sergiu Rizescu, fost deținut politic: Celule de beton, saltea de paie, pernă de paie. Frig. Până și gardienii, care în limbajul nostru le spuneam caralii, se încălzeau la butoaie de motorină. De frig, duceam genunchii la gură și suflam, iar cu mâinile îmi frecam gleznele.

În Memorialul din Pitești, multe dintre obiectele expuse au fost primite de la foștii deținuți și de la familiile acestora.

Ministrul Justiției spune că vrea să protejeze valoarea istorică a fostelor închisori comuniste.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Din primăvară s-a început acel proces de înscriere a fostelor închisori comuniste, Memorialul Închisorii Pitești, Sighet, Jivala, Făgăraș, în patrimoniul UNESCO și sper să avem un deznodământ cât se poate de rapid.

Fenomenul sau experimentul Piteşti însemna reeducare prin tortură. Primii vizați erau tinerii intelectuali, consideraţi potenţiali contestatari ai sistemului. Rezultatul trebuia să fie omul nou, educat în spiritul învăţăturilor marxist-leniniste.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite