Exportul de arme, tema reuniunii Consiliului de Securitate al ONU. Rusia a preluat președinția rotativă a Consiliului

10 aprilie 2023, 10:22

Este foarte importantă întâlnirea de la ONU, faptul că Rusia a preluat președinția rotativă a Consiliului de Securitate este un demers controversat. Ambasadorul ucrainean la ONU spunea că este o glumă proastă, o absurditate. Rusia va deține această președinție timp de o lună, timp în care va încerca să își promoveze propriile dosare. Este de fapt cu rol de mediator, teoretic țara care deține presedinția rotativă nu are cum să ia decizii, dar are cum să imprime o anumită agendă, a explicat jurnalistul Mihai Melinescu.

Subiectul zilei de astăzi îl preprezintă riscurile privind exporturile de arme, iar Rusia va încerca să arate cu degetul spre SUA și mai ales către exporturile făcute de SUA către Ucraina. Lucrurile au o întorsătură nouă și prin prisma scandalului scurgerii de informații. Mai sunt așteptate pe această președinție încă două reuniuni importante – una pe multilateralism și alta pe Orientul Mijlociu. Pe multilateralism se vorbește mai puțin în presa românească. Multilateralismul este foarte important pentru că imprimă o anumită direcție, o anumită zonă de discuție și de mers al lucrurilor. Rusia este destul de izolată la ONU și mai ales în Consiliul de Securitate. Rusia susține contrariul și anume ca tot restul lumii este izolat la ONU.

Regulile de la ONU și din Consiliul de Securitate au fost făcute potrivit dreptului internațional să nu poate fi schimbate așa de ușor. Dreptul internațional nu prea comportă sancțiuni. Prin acest drept se încercă anticiparea oricăror nereguli care ar putea interveni și atunci prin acordurile semnate se previn astfel de sancțiuni. Deci această normativă nu poate fi schimbată. Astfel se evită  orice schimbare peste noapte venită din partea vreunei țări care ar dori acest lucru.

Irlanda de Nord sărbătorește 25 de ani de pace

Acordul a pus capăt la trei decenii de violențe, între unioniștii, majoritar protestanți și republicanii, majoritar catolici, cu implicarea armatei britanice. Irlanda de Nord este in caz special. În 1922 s-a făcut un acord între Imperiul Britanic și cel Irlandez și anume faptul că o parte din insula Irlandei rămâne la Marea Britanie. De atunci și până în anii ’90 a fost un șir de probleme. Tony Blair a semnat acordul din Vinerea Mare, acord care a pus capăt violențelor. A dispărut o graniță fizică, s-a schimbat sistemul de guvernământ din Irlanda de Nord, s-a schimbat Constituția. Acordul a fost în pericol atunci când Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană.

Premierul Rishi Sunak și Comisia Europeană au semnat un nou acord care promite să elibereze și mai mult din posibilele tensiuni din insulă. Sunak a anuțat un summit de investiții în Irlanda de Nord, pentru luna septembrie. Acest summit este văzut de cei de la EurActiv ca o ambiție a premierului britanic. Irlanda de Nord este o zonă care a avut în decursul timpului probleme financiare, iar Sunak dorește aducerea a noi investiții și menținerea acest entuziasm, acestui impuls. Diplomații, politicienii încercă să profite de aceste momente și să impulsioneze o anumită direcție pe care o doresc pentru zona respectivă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite