Explozii la Beirut – zeci de persoane și-au pierdut viața. Mii de răniți. Unda de șoc s-a simțit în Cipru. Imagini surprinse în timpul deflagrațiilor
Doi tineri mergeau pe una dintre străzile Beirutului care duce în port când cea de-a doua deflagrație, extrem de puternică, s-a produs. Câteva clipe după ce s-a auzit explozia, orașul era devastat. Oamenii răniți, înspăimântați mergeau dezorientați printre ruine.
Șeful Crucii Roșii din Liban a declarat că spitalele din Beirut sunt deja pline de răniți, altele au fost afectate de explozii. Se pare că multe persoane sunt prinse sub dărâmături.
Agenţia de ştiri libaneză NNA relatează, citând două surse de securitate, că explozia s-a produs într-o zonă a portului unde sunt depozitate substanțe inflamabile. Șeful securității libaneze a declarat într-un interviu pentru televiziunea națională că este prea devreme să se pronunțe în legătură cu originea exploziei. În acest moment sunt însă investigate toate ipotezele, inclusiv cea a unui atentat pus la cale de gruparea teroristă Hezbollah.
ACTUALIZARE Cel puțin 73 de oameni au murit în exploziile puternice, transmite CNN, citând postul național de televiziune TeleLiban.
Explozia din port a fost atât de puternică, încât a creat o undă seismică de magnitudine 3,3.
Membri ai personalului ambasadei Germaniei au fost răniţi în explozii, a anunţat Ministerul german al Afacerilor Externe, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Au fost, de asemenea, răniţi în rândul personalului ambasadei. Având în vedere daunele considerabile în zona urbană a capitalei Beirut, nu putem exclude pentru moment că şi alţi cetăţeni germani se află printre morţi şi răniţi„, a transmis ministerul german.
Și clădirea ambasadei Finlandei la Beirut a fost „grav afectată”, dar niciun membru al personalului ambasadei nu a fost rănit, potrivit unor informaţii preliminare, a anunţat guvernul finlandez pe Twitter.
ACTUALIZARE Premierul libanez, Hassan Diab, a declarat că persoanele responsabile de catastrofa de marți vor plăti pentru ce s-a întâmplat.
El a declarat că o anchetă va include dovezi despre pericolul reprezentat de un depozit din port, depozit despre care se știa încă din 2014, fără să ofere alte detalii pe acest subiect.
Potrivit unui raport din 2016, în port a fost descărcată o cantitate mare de azotat de amoniu de la bordul unui vas arestat cu 3 ani înainte. Marfa a rămas în port, urmând să fie scoasă la licitație sau indisponibilizată.
Premierul a subliniat că acum prioritățile sunt recuperarea trupurilor neînsuflețite și tratarea celor răniți.
El a făcut un apel de urgență către „toate acele state care iubesc această țară să fie alături de ea și să o ajute să își vindece rănile adânci”.
ACTUALIZARE Cel puțin 50 de persoane au murit și aproape 3.000 au fost rănite.
„E o catastrofă înăuntru. Sunt cadavre peste tot”, a declarat pentru AFP un militar din perimetrul de securitate instituit în port.
Rudele celor care lucrau în zonă s-au adunat lângă cordonul de securitate.
„Ambulanțele încă ridică morții”, a declarat militarul.
ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiilor victimelor din Beirut.
My deepest condolences to the families of the victims of the terrible explosions in #Beirut. We stand by Lebanon and the Lebanese people in these difficult times.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) August 4, 2020
ACTUALIZARE Cel puțin 25 de oameni au murit și 2.500 au fost răniți, a anunțat ministrul Sănătății, Hamad Hassan.
Secretarul general al partidului Kataeb, Nazar Najarian, a murit în urma rănilor suferite, transmite agenția de știri libaneză NNA, citată de CNN.
Najarian se afla în biroul său la momentul producerii deflagrațiilor.
La momentul respectiv nu se afla nimeni în cadrul ambasadei, a detaliat ambasadorul României în Liban marți seară, Victor Mircea.
ACTUALIZARE Exploziile violente ar fi putut fi cauzate de ”materiale explozive” confiscate și stocate într-un depozit de ”ani de zile”, a declarat directorul general al Siguranței generale, Abbas Ibrahim, citat de AFP și preluat de Agerpres.
ACTUALIZARE Președintele libanez, Michel Aoun, a convocat marți seară o „reuniune de urgență” a Consiliului Suprem de Apărare.
Premierul Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu național.
ACTUALIZARE Agenţia de ştiri libaneză NNA relatează, citând două surse de securitate, că explozia s-a produs într-o zonă a portului unde sunt depozitaţi explozibili.
Nu se ştie ce a provocat exact explozia sau despre ce fel de explozibili este vorba.
Zona portului a fost izolată de forţele de securitate, care nu lasă să pătrundă decât protecţia civilă, ambulanţele şi camioanele de pompieri. Jurnaliştilor li s-a interzis accesul, potrivit unui corespondent al AFP.
În zona cartierului portului, distrugerea este totală, mai scrie France Presse.
ACTUALIZARE Pagubele materiale sunt considerabile.
Explozia a avut loc în zona portului, unde sunt numeroase depozite.
A fost urmată de o a doua deflagrație, de mai mică intensitate, în centrul orașului.
Zgomotul s-a auzit pe o rază de 10 kilometri. Au fost avariate sediul postului de televiziune CNN și sediul fostului prim-ministru Hariri.
ACTUALIZARE Zeci de persoane au fost rănite în urma unor explozii puternice produse marţi după-amiază în oraşul libanez Beirut, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate citate de Agenţia France Presse şi de cotidianul Le Figaro.
Potrivit presei libaneze, exploziile, produse în zona portuară, sunt accidentale.
Unele clădiri s-au prăbuşit în urma deflagrațiilor. Mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături.
A huge explosion has occurred in Beirut #Lebanon pic.twitter.com/D1uDgodXSA
— CNW (@ConflictsW) August 4, 2020
Numeroase victime au fost transportate la spitale din centrul capitalei Libanului.
Se înregistrează daune materiale semnificative pe o rază de câteva sute de metri, conform agențiilor internaționale preluate de Mediafax.
Aftermath of the explosion from a nearby street pic.twitter.com/4iBa5uo5Nh
— CNW (@ConflictsW) August 4, 2020