EXCLUSIV Viața în Rusia: monitorizați la tot pasul. Interviu de Liviu Iurea cu Yulia Galyamina, un “agent străin” de la Moscova: Avem o societate formată din indivizi care sunt copleşiţi de propagandă şi represiuni
Ne-am întâlnit cu Yulia Galyamina într-un spațiu închis, mai ferit de ochii lumii, fără să vorbim la telefon, comunicând doar prin mesaje pe o platformă online.
Am discutat într-o încăpere amenajată în studio, unde își poate înregistra discursurile.
Yulia este unul dintre sutele de așa numiți „agenți străini” declarați în ultimul an în Rusia – o etichetă extrem de incomodă, care presupune și multe restricții.
Yulia Galyamina, opozantă: Restricţiile la care sunt supusă se referă la faptul că, la fiecare postare a mea pe reţelele de socializare sau în comentariile făcute, trebuie să pun eticheta de „agent străin”. Mai am încă o restricţie specifică: probabil că sunt singurul „agent străin” în situaţia asta, mai ales că sunt cadru didactic. Ei bine, am fost dată afară din locul unde profesam doar pe motiv că sunt agent străin şi, evident, acum nu îmi pot găsi nicăieri de lucru în Rusia.
Mulți ruși evită să aibă de-a face cu așa-numiții „agenți străini”. Campania de denigrare, demarată de autorități împotriva lor, se axează pe ideea că aceștia fac jocurile unor interese străine.
Yulia Galyamina, opozantă: Ei îţi atârnă această titulatură (n.r. de agent străin) pentru a arăta oamenilor simpli, nu că ai avea un alt punct de vedere, care ar fi normal să existe, ci pentru a transmite că suntem cumpăraţi,că primim bani şi că de aceea vorbim. Este o discreditare, o discreditare manipulativă a unui alt punct de vedere. Dar acest lucru nu prea funcţionează atâta vreme cât o declară „agent străin” pe Zemfira sau pe alţi artişti care câştigă suficienţi bani pe cont propriu. Este clar că totul a devenit o farsă.
Fără îndoială, orice agent străin este atent monitorizat.
Yulia Galyamina, opozantă: Eu sunt urmărită mai ales când plec din Moscova. Aici, în capitală, sunt camere peste tot. Toţi suntem urmăriţi. Nu poţi să mergi nicăieri fără a fi monitorizat. Ştiu fiecare pas pe care îl faci. În provincie nu sunt astfel de camere pentru că nu au bani pentru asta, de aceea, când merg în alte oraşe sunt urmărită fizic de poliţişti. Am fost recent cu soţul la Sankt Petersburg pentru a ne distra şi a dansa tango cu prietenii. Tot timpul pe urmele noastre au fost doi „tovarăşi” care chiar au intrat după noi în clubul de dans. A fost o situaţie foarte caraghioasă.
Yulia Galyamina a participat la toate protestele organizate împotriva regimului Putin. A fost arestată de fiecare dată și a stat în închisoare săptămâni întregi. În situația actuală, să ieși în stradă și să îți exprimi poziția civică este foarte riscant.
Yulia Galyamina, opozantă: Despre ce proteste vorbim? Putem doar să ne filmăm sau să ne fotografiem cu o pancartă, după care răspândim în reţele sociale. Să stai în piaţa principală a oraşului tău, să protestezi şi toţi să te poată vedea? Aşa ceva este imposibil în Rusia, la ora actuală. Avem un regim extrem de autoritar, chiar dictatorial, aşa cum aţi avut şi dumneavoastră pe vremea lui Ceauşescu. Ce putem face în mod real şi practic? În primul rând vorbim despre internet şi despre reţele media de socializare. Mai putem să facem evenimente on-line şi să invităm oamenii să participe.
La un an de la invazia ordonată de Kremlin în Ucraina, societatea rusă este divizată. Propaganda oficială i-a bulversat pe oameni și mai mult.
Yulia Galyamina, opozantă: Cetăţenii ruşi parcă au încremenit. Le este frică, sunt neliniştiţi atât în privinţa lor, cât şi a celor apropiaţi. Aşa ceva nu exista înainte. Oamenii se tem să vorbească la telefon, chiar să se întâlnească fizic. Este un sentiment generalizat de teamă. S-a ajuns aici doar prin intermediul fricii induse. Naraţiunile propagandistice vehiculate vizavi de ceea ce se întâmplă în Ucraina nu sunt înţelese de oamenii simpli. Ruşii nu înţeleg ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina. Există mulţi ruşi care susţin în mod activ „operatiunea specială”, dar nu mai mult de 10 %. Mai sunt oameni care sunt categoric împotrivă, tot în jur de 10 %. Restul au păreri diferite, dar, în general, îşi doresc ca toată această situaţie să se termine cât mai repede sau să nu fi început niciodată.
Yulia Galyamina a fondat o mișcare intitulată „Soft Power” și militează pentru dialog și non-violență. Are din ce în ce mai mulți susținători, însă întâlnirile cu aceștia le face doar în mediul online, de teama represaliilor.
Yulia Galyamina, opozantă: Noi avem un regim autoritar. Se întâmplă aşa nu pentru că oamenii sunt mulţumiţi de viaţa lor, de tot ce se întâmplă în societate. În realitate oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Din păcate, ai noştri nu sunt capabili să se organizeze singuri, să genereze idei proprii argumentate, nu ştiu să se informeze. Nu sunt în stare să îşi formeze o opinie proprie, nici măcar să o discute cu altcineva. Avem o societate formată din indivizi care sunt copleşiţi de propagandă şi represiuni. Nu poţi să le sugerezi oamenilor să ia atitudine, să se organizeze. Nici nu ştiu cum? Să ieşi în Piaţa Roşie şi să protestezi? Ajungeţi sigur în închisoare: în cel mai fericit caz pentru 30 de zile, în cel mai rău scenariu, pentru câţiva ani.
Rusia devine din ce în ce mai izolată pe plan internațional, iar urmările nu întârzie să apară.
Yulia Galyamina, opozantă: Este evident că niciun stat din lume nu poate exista pe cont propriu. Nu poate trăi bine şi să mai şi progreseze. Se va degrada, iar oamenii o vor duce foarte rău. Asta se întâmpla nu numai cu un stat. Nimeni nu poate trăi izolat. Omul este o fiinţă socială. De aceea noi trebuie să interacţionăm, să căutăm să ne înţelegem, iar acest lucru se întâmpla şi între state. Şi mişcarea noastra „Soft Power” este împotriva violenţei. Noi pledăm pentru ca toate problemele şi toate conflictele să le rezolvăm prin discuţii şi dialog.
Un final al aventurii militare ruse în Ucraina este greu de prognozat, o recunoaște și Yulia Galyamina. Este însă convinsă că, până la urmă, la nivelul societății ruse ceva tot se va schimba.
Yulia Galyamina, opozantă: Este foarte puţin probabil ca toată lumea să iasă în stradă şi să dărâme totul în cale. Aşa ceva nu se va întâmpla în Rusia. Cred că aici va fi un alt scenariu. Cei aflaţi la putere vor înţelege singuri că se îndreaptă spre o fundătură şi vor da treptat înapoi. Societatea rusă caută să se democratizeze, oamenii îşi doresc acest lucru. Îşi doresc o viaţă mai echitabilă, însă nu în urma unei revoluţii, ci prin intermediul altor forme de organizare.