EXCLUSIV Meteoritul Tunguska, privit ca semn divin în taigaua siberiană „La noi, din ceruri a coborât Zeul Agdy, stăpânul tunetelor şi fulgerelor. El s-a supărat pe oameni şi i-a pedepsit”
Nelly Yolkina s-a născut nu departe de locul unde a căzut meteoritul. Îşi aduce bine aminte poveştirile bunicului ei, crescător de reni, care a supravieţuit dezastrului.
Nelly Yolkina, localnică: Zbura o vietate cu cap de foc şi coadă incandescentă. Aşa povesteau cei care l-au văzut. A zburat pe cer cu un sunet asurzitor şi a lăsat în urmă o căldură insuportabilă.
Etnicii evenky sau tunguşii cred şi acum în zeităţi iar ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 113 ani, spun ei,…ar fi fost o răzbunare cerească.
Elvira Kaplina, localnică: La noi, din ceruri a coborât Zeul Agdy, stăpânul tunetelor şi fulgerelor. El s-a supărat pe oameni şi i-a pedepsit. A produs mari pagube localnicilor şi gospodăriilor lor.
Nimic nu mai aminteşte de căderea meteoritului Tunguska în afară de câteva rădăcini şi trunchiuri de copac carbonizat.
Unda de şoc a fost atât de puternică încât a scos din rădăcini toţi copacii din zonă.
Între timp, vegetaţia s-a refăcut. Cât vezi cu ochii în jur este doar taiga care oferă adăpost şi hrană animalelor sălbatice.
Evghenia Moroz, inspector silvic în rezervaţia Tunguska: Pădurea de aici are energia ei. Este doar taiga sălbatică. Atunci când vii, poţi să te regăseşti, gândeşti mai bine, percepi lumea altfel. Da, sunt zone cu anomalii magnetice, dar acestea sunt de provenienţă naturală.
Tunguska este rezervaţie naturală frecventată mai mult de oamenii de ştiinţă. Turişti sunt puţini, mai mult împătimiţii sportului extrem pentru că zona este greu accesibilă.