EXCLUSIV În Italia, sponsorii tinerilor sunt părinții. 3 din 10 italieni cer ajutor financiar de la rude în fiecare lună

25 mai 2024, 19:43

Italienii apelează la rude pentru a se descurca de la o lună la alta. 3 din 10 italieni cer ajutorul părinților sau al fraților pentru a plăti facturile și a face cumpărăturile. Conform unui studiu realizat de o instituție financiar nebancară, 40% dintre familii se confruntă cu dificultăți economice. De altfel, cei mai mulți tineri sub 35 de ani, încă locuiesc cu părinții. Italia este singura țară din Uniunea Europeană în care, raportat la inflație, veniturile sunt sub nivelul celor din 1990.

Mama și tata sunt colacul de salvare pentru mulți italieni, care nu reușesc altfel să-și achite datoriile. 30% dintre italieni cer ajutor financiar de la rude în fiecare lună. Mai puțini, 10%, au avut nevoie de un împrumut sau o donație.

În Italia, 70% dintre tinerii sub 35 de ani trăiesc cu părinții, în condițiile în care media europeană este de 50%. Ca să locuiești singur, doar chiria și utilitățile ajung în medie la 800 de euro. În total, cheltuielile sunt duble față de conviețuirea în cuplu și cu 87% mai mari decât traiul într-o familie de trei persoane.

Salariul mediu net în Italia este de 1.600 euro. Dar între nord, unde este concentrată economia țării, și sud, diferențele sunt și de sute de euro. Traiul cu părinții îi scutește pe mulți de o chirie usturătoare sau de o rată pentru o casă, pentru care oricum tot părinții sunt în general garanți.

Vârsta medie în Italia este de 48 de ani, cea mai mare din Uniunea Europeană. Deocamdată, fiii se pot baza pe economiile părinților, care au agonisit în perioada de creștere economică a țării.

În fiecare an, moștenirile lăsate se ridică la peste 200 de miliarde de euro, un record în Europa în raport cu veniturile medii din peninsulă. Este vorba însă de case, mașini, bărci și alte proprietăți dobândite în anii 90′, când actualii bunici reușeau să economisească.

Generațiile care astăzi lucrează au de multe ori locuri de muncă nesigure. Pe lângă asta, 70% dintre ei spun că, dacă nu ar fi mulțumiți de job, ar alege fericirea în locul sacrificiului și ar renunța la serviciu fără să aibă o altă variantă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite