EXCLUSIV Echipa TVR Cluj, pe urmele tăierilor ilegale de copaci. Reportaj în pădurea în care un pădurar a fost ucis

19 octombrie 2024, 18:47 (actualizat 19 octombrie 2024, 18:49)

O echipă TVR Cluj a însoţit autorităţile statului în pădurile Maramureşului pentru a vedea cum acţionează atunci când este semnalată suspiciunea unor tăieri ilegale de arbori. Semnele defrișărilor au fost găsite rapid. Și, drept urmare, polițiștii au deschis un dosar penal. Pădurea în care a avut loc controlul este cea unde în urmă cu 5 ani, pădurarul Liviu Pop a fost ucis. Reportaj filmat în exclusivitate de Antonio Miclea şi Bogdan Nariţa.

Codrii seculari de la Strâmbu-Băiuț din Maramureș sunt sit UNESCO și reprezintă o comoară unică la nivel mondial. Numai că, uciderea unui pădurar acum 5 ani, încă umbrește peisajul.

Horea Petrehuș, președintele Asociației Valori Superioare: „Liviu Pop a fost omorât pentru o căruță cu lemne. Ceea ce e suspect este că el și-a anunțat șeful direct, care a întârziat să apară la fața locului.

Pădurarul Liviu Pop avea 30 de ani. Trei copii au rămas fără tata. Vinovatul a fost condamnat la 17 de închisoare, dar tăierile ilegale au continuat.

În pădure, se poate face exploatare doar pe 13 hectare.

La controlul de acum, desfășurat pe 5 hectare, au participat polițiști de la Protecția Fondului Forestier, specialiști de la Direcția Silvică și pădurari – adică autoritățile care aprobă tăierile. Au lipsit, însă, reprezentanții firmei care se ocupă de exploatarea forestieră în zona vizată de control.

Pădurea administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ are cea mai înaltă certificare: FSC, un document care ar trebuie să garanteze că lemnul luat de aici este exploatat sustenabil.

Antonio Miclea, jurnalist TVR Cluj: „Suntem într-un loc în care există suspiciunea că mai mulți arbori sunt tăiați.

Acesta a fost un fag secular. Din păcate, nu este singurul doborât cu drujba.

Anca Pop, purtător de cuvânt, IPJ Maramureș: La fața locului, au fost identificate 13 cioate care nu purtau marca, iar 3 care purtau o amprentă despre care există suspiciuni cu privire la veridicitatea acesteia. În cauza a fost întocmit dosar penal.”

Pădurarii Ocolului Silvic Strâmbu Băiuţ susţin că tăierile au fost făcute legal și pentru că reprezentau un risc pentru puieți.

Florin Mârzac, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț: „Ar fi nevoie de un puiet pe 1 mp. În cazul de față avem cel puțin 10 puieți de brazi și de fag, pe mp. De aceea arborii au fost extrași, pentru a crea lumină sau pentru că aveau semne că sunt bolnavi. Putea să vină un vânt și să îl doboare sau el să se usuce pe picior”

Direcția Silvică Maramureș urmează să stabilească, în funcție de constatările din teren, dacă va face sau nu o anchetă internă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite