EXCLUSIV | Dosarul „Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a”
În 1953, când a avut loc încoronarea Reginei Elisabeta a II a, abia se reluaserã relațiile diplomatice dintre Marea Britanie și noul stat comunist, Republica Popularã Românã. Diplomații români au fost și ei invitați sã participe, dar s-au consulat mai întâi cu ambasadorul sovietic, dacã este oportunã participarea. Apoi, au solicitat Casei Regale Britanice un numãr mai mare de invitații, dar care nu au fost onorate. Diplomații au întocmit un dosar, numit chiar ” Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii”.
În dosarul aflat în arhiva Ministerului de Externe, printre documente declasificate, gãsim corespondența pe care au purtat-o diplomații români cu reprezentații Casei Regale Britanice, cu prim-ministrul Marii Britanii, Winston Churchill, decupaje din presã, dar și rapoarte informative.
Reprezentanții diplomatici ai României în Marea Britanie au detaliat în dosarul dedicat încoronării Reginei Elisabeta, modul în care s-a desfășurat ceremonialul încoronãrii pe zile. Sunt informații legate și de dress code sau cine cu cine a stat la masã. De asemenea, se subliazã faptul cã statul britanic a cheltuit peste 2 milioane de lire sterline pentru încoronare, dar și faptul că 6 mii de oameni au ajuns la spital.
Victimele s-ar fi îmbolnãvit din cauzã cã a plouat, iar ei au dormit în corturi pe strãzile Londrei sau chiar pe jos, pe trotuare umede, zile întregi, pentru a vedea încoronarea. Istoricii cred cã e o exagerare a reprezentanților Republicii Populare Române pentru a arãta și aspecte negative. S-a subliniat și faptul cã s-au cheltuit mulți bani pentru pavarea strãzilor în orașele britanice în care au avut loc ceremonii tocmai pentru a arãta luxul. Existã și un capitol numit incidente.
Ministrul acreditat al Republicii Populare Române la Londra, în 1953, a fost Pavel Babuci și, alãturi de soție, a fost diplomatul prezent la mai toate evenimentele dedicate încoronãrii.