Evaluarea Naţională, rezultate finale. După contestaţii, 17% dintre candidaţi au obţinut medii sub 5. Numărul elevilor cu media 10: creștere de la 75 la 85
S-au afişat rezultatele finale la Evaluarea Naţională. După contestaţii, 17% dintre candidaţi au obţinut medii sub 5, iar la polul opus 85 de elevi au 10 pe linie. Din păcate, decalajul urban-rural seamănă cu o prăpastie. Rezultatele elevilor din mediul rural sunt mult mai slabe în comparaţie cu cele din urban, acolo unde elevii au beneficiat de meditaţii, în majoritatea cazurilor.
Iată cazul unui elev de la Şcoala Gimnazială Nr.1 din Braşov. A primit nota 5.95 la Limba şi Literatura Română. A făcut contestaţie şi în urma recorectării lucrării a fost notat cu 8. Aşadar, o diferenţă de peste două puncte. La aceeaşi probă zeci de elevi au primit mai mult de un punct după soluţionarea contestaţiilor. Diferenţe şi la Matematică. Un elev a obţinut aproape un punct în urma recorectării lucrării.
Sorin Ion, preşedintele Comisiei de Evaluare Naţională: Atâta vreme cât lucrăm cu oameni aceste diferenţe de note mai mari sau mai mici vor exista. Dar să facem nişte calcule. Până acum câţiva ani, până la diferenţa de 0,5 în plus sau în minus notele nici nu se modificau. Evident că fiecare lucrare înseamnă un copil, înseamnă o tragedie sau o bucurie în cazul modificării în plus dar, repet, până când nu vom corecta lucrări integral cu roboţi aceste probleme vor rămâne.
Posibilitatea de a vizualiza lucrările înainte de depunerea contestaţiilor a avut următorul efect – a dus la scăderea evidentă numărului de cereri de recorectare. Vorbim despre cel mai mic număr de contestaţii din ultimii cinci ani, în jur de 19.000. După contestaţii 12.000 de elevi au primit note mai mari, iar alţi 5.500 de candidaţi au aflat că punctajele lor au scăzut.
Sorin Ion, preşedintele Comisiei de Evaluare Naţională: Nu văd niciun motiv pentru care nu am păstra-o, mai ales că devine relativ simplu având în vedere că vizualizarea se face la nivel de centru de examen.
Rezultatele finale de la Evaluarea Naţională arată că în urma soluţionării contestaţiilor 83,2% dintre elevi au obţinut medii mai mari sau egale cu cinci. Creşterea este aproape nesemnificativă, faţă de prima afişare.

Marian Staș, expert în educaţie: Decalajul, hiatusul extraordinar al calităţii educaţiei între mediul ruban şi mediul rural. Dacă ne uităm la procentul mediilor între 1 şi 5 observăm de trei ori mai mulţi copii din mediul rural cu astfel de medii, 30%, faţă de 8,9% de copii în mediul urban. Iar dacă ne uităm la procentul mediilor între 9 şi 10 observăm iarăşi de 4,5 ori mai puţini copii în mediul rural faţă de cei din mediul urban.
Elevii din Bucureşti şi cei din judeţele Cluj şi Brăila au obţinut cele mai bune rezultate. La polul opus sunt cei din Călăraşi, Mehedinţi şi Teleorman. Încă 10 elevi au obţinut media 10. Subiectele au fost criticate de profesori pe motiv că au avut un nivel redus de dificultate.
Ionela Neagoe, director Colegiul Naţional ,,Gheorghe Lazăr”, Bucureşti: Au fost accesibile pentru nişte copii rutinaţi în nişte tipare. Nu se mai punctează nicăieri nici creativitate, nici nimic. Notele sunt bune. Şi la noi sunt note bune dar, repet, nu reflectă Realitate. Chiar nu reflectă realitatea.
Radu Gologan, profesor, preşedinte Societatea de Ştiinţe Matematice: Un copil care e la începutul clasei a VIII-a de nota 6, dacă se pregăteşte asiduu pe acele scheme de examen peste 9,50 dacă e serios poate să ia.
Completarea fişelor de înscriere la liceu începe pe 14 iulie. Repartizarea computerizată va avea loc pe 23 iulie.
Vineri, pe site-ul admitere.edu.ro va fi publicată ierarhia la nivel judeţean şi pentru municipiul Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a.
În prima etapă a admiterii în învăţământul liceal de stat din acest an, completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, se va derula în perioada 14 – 21 iulie. Tot în acest interval sunt prevăzute şi completarea fişelor de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt judeţ, respectiv depunerea/ transmiterea fişelor, conform procedurii stabilite de Comisia naţională de admitere.
Repartizarea computerizată a candidaţilor din seria curentă, precum şi a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2025 – 2026 va avea loc în data de 23 iulie. Ulterior, între 24 şi 29 iulie, dosarele de înscriere vor fi depuse în unităţile de învăţământ liceal în care candidaţii au fost repartizaţi. Soluţionarea situaţiilor speciale post-repartizare, la nivelul comisiilor judeţene de admitere/comisia municipiului Bucureşti, este programată în zilele de 30 iulie şi 1 august.
A doua etapă a admiterii în învăţământul liceal de stat, rezervată elevilor din seria curentă, precum şi celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor în anul şcolar 2025 – 2026 se desfăşoară în intervalul 1 – 19 august.