„Europa printre rânduri”. Care sunt provocările Comisiei Europene la trei luni de la începerea noului mandat
Comisia Europeană împlinește trei luni de la începerea noului mandat de cinci ani. Care sunt provocările care o așteaptă în perioada următoare, aflăm din rubrica “Europa printre rânduri”, semnată Lucian Pirvoiu.
Noua Comisie Europeană, condusă pentru încă un mandat de Ursula von der Leyen împlinește chiar astăzi 100 de zile. Gândită inițial ca o comisie eminamente economică, menită să reducă decalajul față de Statele Unite prin implementarea raportului Draghi, pentru stimularea creșterii economice prin inovație, dereglementare și o tranziție verde mai așezată, noua Comisie Europeană s-a văzut nevoită să reacționeze la schimbarea șocantă de atitudine a administrației Trump față de europeni și față de Ucraina. Astfel se face că, de la economie, Ursula von der Leyen a fost nevoită să sară la geopolitică și la apărare, prin lansarea programului mamut ReArm Europe un mix complex de 800 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, care ar urma să ne transforme într-o adevărată putere militară.
Colegiul Comisarilor în vreme de război
La vremuri excepționale, măsuri excepționale. Ursula von der leyen a anunțat că va convoca în următoarele săptămâni un colegiu al comisarilor special axat pe chestiuni de securitate. Astfel, comisarii vor fi informați în legătură cu subiecte legate de securitatea externă și internă, energie, apărare și cercetare. De la cibernetică, la comerț, la interferențe străine. Pentru că numai dacă avem o înțelegere clară și aprofundată a amenințărilor, inclusiv a amenințărilor hibride, putem contribui în mod eficient la securitatea colectivă.
Polonia și armata de 500.000 de soldați
Și pentru că vorbim de apărarea comună europeană, Gazeta Wyborcza, cel mai mare cotidian polonez titrează că Marea Baltică este supusă atacurilor Federației Ruse mai cu seamă după ce, prin intrarea Finlandei și Suediei în NATO, a devenit o mare internă a NATO. Asta nu înseamnă că Rusia nu își face simțită prezența acolo prin sabotaje energetice, atacuri hibride și distrugeri de infrastructură, puse la cale în exclava rusească Kaliningrad, un ghimpe în trupul Uniunii Europene, teritoriu rusesc în prezent. Premierul polonez Donald Tusk a anunțat că își propune ca, după creșterea cheltuielilor de apărare la aproape cinci la sută din PIB, să mărească efectivele militare la nu mai puțin de 500.000 de militari.