Cedarea sistemului Patriot Ucrainei, în analiza experților militari. Klaus Iohannis: Nu accept ca România să rămână fără apărare antirachetă 

22 mai 2024, 13:54 (actualizat 22 mai 2024, 19:35)

Președintele Klaus Iohannis transmite tranșant că România nu va ceda Ucrainei sistemul Patriot fără să primească alt sistem de apărare antirachetă și antiaeriană. După ce va avea clarificările experților militari, președintele Iohannis va convoca Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care să decidă răspunsul României la solicitarea Ucrainei de sprijin militar. Între timp Șeful Statului Major al Apărării pledează insistent pentru înzestrarea accelerată a armatei.

Președintele Iohannis a acceptat miercuri să vorbească pe larg despre posibila cedare către Ucraina a sistemului antirachetă Patriot achiziționat de România de la americani. Șeful statului a devoalat că se poartă discuții foarte serioase între experții militari privind condițiile în care România ar putea ceda Ucrainei sistemul antirachetă. Președintele așteaptă clarificările experților din Apărare, dar precondiționează încheierea oricărui acord.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu este simplu. Să nu ne imaginăm că vorbim aici de (…) o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat. Sunt contracte care s-au făcut între furnizor şi beneficiar, sunt instalaţii foarte sofisticate şi aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate, nemaivorbind de faptul că eu nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană, despre asta vorbim, Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva. Altfel nu se va face nimic

Slab dotată militar, într-un context armat tot mai amenințător în zona noastră, România face eforturi mari să recupereze decalajul față de alte state aliate. Bugetul Apărării a fost crescut pentru cumpărarea de tehnică de luptă performantă și eficientă. Iar Șeful Statului Major al Apărării face un apel urgent către decidenții politici să grăbească dotarea forțelor armate, ca România să poată reacționa la nevoie.

Vlad Gheorghiță, şeful Statului Major al Apărării: Prognoza pe care o facem include scenarii dinter care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor. (…) Apăsăm pedala accelerării întăririi Apărării Naționale și a consolidării posturii NATO de descurajare.

Primul decident politic care îi răspunde Șefului Statului Major este președintele României. Legislația privind achizițiile publice, dar și inflația îngreunează înzestrarea Armatei, explica șeful statului.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu poți să planifici achiziții militare cu bugete anuale decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta și nu le are nimeni pe stoc, ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiuni care se derulează în mai mulți ani.

Între timp președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere insistent aliaților spijin militar antiaerian.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Dacă am fi primit sisteme Patriot de la început când erau foarte puţine drone operaţionale, când foloseau rachete şi vedeau că noi puteam să le doborâm, ar fi înteles că lansează în zadar un atac masiv asupra infrastructurii de energie. Nu ar fi fost pene de curent, şi ceea ce este şi mai important am fi putut să protejăm toate sursele de energie, dar avem doar ce avem. Un pas înainte, doi înapoi. Trebuie să schimbăm un pic paradigma, înţelegeţi?

România urmează să răspundă solicitării Ucrainei de sprijin militar. Fără a da un orizont de timp, președintele a anunțat că decizia va fi comunicată după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Președintele României și cel ucrainean au avut o discuție preliminară la telefon. Klaus Iohannis a dezvăluit doar că Volodimir Zelenski așteaptă cu mare interes decizia României.

Experţii militari explică de ce ucrainenii au nevoie de Patriot în Harkov

Două sisteme Patriot în Harkov ar schimba fundamental situaţia – a declarat preşedintele Zelenski care a îndemnat liderii lumii să ajute oraşul atacat de ruşi. Experţii militari explică de ce ucrainenii au nevoie de Patriot în Harkov: ca să distrugă avioanele care lansează bombe planante asupra regiunii. România trebuie să decidă în CSAT dacă trimite un astfel de sistem Patriot în Ucraina.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă