Elevul înjunghiat în curtea unui liceu tehnic din București a fost externat. Agresorul rămâne în arest preventiv
Elevul înjunghiat de la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu din Bucureşti a fost externat, dar îi este teamă să revină la ore. Le-a povestit jurnaliștilor că nu-l cunoștea pe agresor și că acesta i-a cerut să se bată înainte de a-l răni. Agresorul, în vârstă de 15 ani, rămâne în arest preventiv în următoarele 30 de zile. Conducerea liceului nu a comentat nimic despre acest caz. Asta, deși părinții reclamă că liceul nu este bine păzit. Fără reacție este și Ministerul Educației, dar, în fața valului de violente din școli, sindicatele din Educație și părinții cer mai multă pază și sancțiuni mai severe pentru cei care greșesc.
Mă simt puțin mai bine, a fost o perioadă mai grea, pentru că a trebuit să fiu cusut, mărturisește elevul atacat.
Bandajat la mână în zona unde a fost operat după ce a fost rănit grav de un tânăr, elevul de la colegiul tehnic din Capitală s-a întors deocamdată acasă.
Îi este greu să povestească prin ce a trecut în curtea școlii în ziua în care agresorul, pe care spune că nu-l cunoștea, l-a atacat cu un cuțit.
Nu pot să spun că mi-e teamă, doar că nu mă simt în siguranță. Să fie pază în liceu, le-a mai spus elevul jurnaliștilor.
Urmează cel puțin două săptămâni de recuperare. Acasă. Părinții vor să îl ducă şi la consiliere psihologică. Nu se gândesc să îl mute la un alt liceu, deși susțin că unde învață acum sunt multe nereguli.
Iuliana Cerchez, mama elevului agresat: Pe mine m-a deranjat foarte mult că de când a intrat copilul în liceu au spus că au pază. Nu au pază. Dacă ei aveau pază nu se întâmpla lucrul ăsta. Dacă era un agent de pază în momentul ăla, când acei copii au sărit gardul, probabil aplanau situația.
Citește și: Un elev a fost înjunghiat în curtea unui colegiu tehnic din București. Un agresor a fost reținut
Colegiul tehnic Iuliu Maniu din Capitală are doar două posturi de pază pentru 1400 de elevi, potrivit Inspectoratului Școlar Bucureșți. Aceeași instituție explică de ce a început cu întârziere verificările în acest caz.
Elena Ștefan, purtător de cuvânt Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti: Având în vedere gravitatea situației, am lăsat practic organele de anchetă și poliția să deruleze primele verificări atât de importante. Abia de a doua zi am mers și noi să verificăm toate aceste aspecte semnalate.
Violența în școli, un fenomen greu de controlat
Ministerul Educației nu a reacționat la acest caz. Nici în multe alte cazuri de fapte agresive din școli, care sunt tot mai dese.
Anul trecut au fost raportate 5400 de cazuri de violență, iar în 7 din 10 a fost vorba despre atacuri la persoană.
Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”: Nu putem să punem cadrele didactice să stea să alerge de jurul împrejurul școlii să vadă dacă sare cineva gardul. Atât timp cât nu vor exista niște măsuri coercitive care să fie îndreptate împotriva celor care încalcă regulamentele interne ale unităților de învățământ, împotriva celor care încalcă orice regulă de conviețuire într-o instituție și în societate, nu se va schimba absolut nimic.
Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Naţională a Asociaţiilor de părinţi: Vorbim de acte de huliganism, nu mai vorbim de simple hârjoneli între copii. Vorbim de niște huligani care te pot ataca inclusiv când ești pe stradă. Ăștia trebuie să meargă într-un centru de reeducare, să aibă dreptul la educație în continuare.
Rolul important al familiei
Specialiștii spun că, dincolo de regulile din școală, familia are un rol important pentru preîntâmpinarea și gestionarea comportamentului agresiv al adolescenților.
Jeni Chiriac, psiholog: Noi trebuie să înțelegem că, până când copilul capătă propriul lui control, noi suntem voința lui. Și atunci când nu suntem în mod constant implicați sau nu ne implicăm pentru că vrem originalitate, vrem copilul să se dezvolte neîngrădit, noi în momentul acela greșim. Copilul are nevoie și de permisivitatea noastră, dar și de autoritatea noastră.
Anul trecut, aproximativ 12 mii de elevi și 88 de cadre didactice au primit sancțiuni pentru acte de violență în mediul școlar.
Dacă sunteți martorii unor scene violente în care sunt implicați copii sau cunoașteți cazuri de minori aflaţi în situaţii critice puteţi suna şi la 119.