Elevii din 50 de şcoli vor primi o masă caldă la şcoală
Pachetul alimentar pentru masa caldă acordată celor 30 de mii de elevi incluşi în programul pilot conţine produse de panificaţie, produse din carne, brânzeturi şi lactate, legume şi fructe.
Normele aprobate de Guvern dau şi câteva exemple de mâncăruri care pot fi incluse în meniu şi care ţin cont de recomandările Institutului de Sănătate Publică.
De pe lista nu lipsesc ciorba de legume, supa de pui, ciorba de văcuţă, pilaful cu legume şi ficăţei, sufleul de brocoli cu brânză. Sunt incluse şi două variante de sandviciuri pentru cazurile în care nu se poate asigura masa caldă.
Guvernul a prevăzut şi reguli stricte pentru cei care pregătesc mâncărurile. Sunt interzişi conservanţii, uleiul necesar preparării trebuie folosit o singură dată, ceapa nu trebuie prăjită, ci înăbuşita cu apă. Nu sunt permise mâncărurile din tocături prăjite şi nici combinaţiile nesănătoase de alimente.
În sectoarele Capitalei şi în unele oraşe primăriile au început deja asigure mese calde pentru şcolari şi preşcolari.
Prin programul guvernamental pilot, masa caldă va costa 7 lei şi va fi asigurată din acest an în 50 de şcoli. Autorităţile speră să reducă în acest fel abandonul şcolar.