UPDATE Elena Udrea va fi extrădată în România, unde are de ispășit șase ani de închisoare cu executare. Prima reacție a Elenei Udrea: Nu există justiție pentru mine. Explicațiile judecătorilor bulgari

UPDATE: Cei trei judecători bulgari, Plamen Datsov, Dimitar Fikiin și Svetla Bukova, au decis să refuze cererea Elenei Udrea de a se adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene, reținând că „instanța din Luxemburg s-a pronunțat deja pe o astfel de problemă și în acest sens s-a lămurit cauza pentru extrădarea lui Udrea”.
Judecătorii bulgari au apreciat că autoritățile române fac eforturi pentru a îmbunătăți condițiile din penitenciare și că s-au angajat să-i respecte drepturile.
Magistrații bulgari mai menționează și că nu le-a fost ușor să ia această decizie, „nu pentru că cineva a încercat să influențeze decizia instanței, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz”.
Redăm mai jos cîteva fragmente din comunicatul Curții de Apel din Sofia:
––
UPDATE: Elena Udrea a susținut, într-o declarație pentru jurnaliștii români, că „nu există justiție pentru mine”, acuzând presiuni asupra judecătorilor.
„Se pare că nu există justiţie pentru mine. Nu în România sau Bulgaria (…) O să am un mesaj în zilele următoare pentru cei care au făcut presiuni asupra judecătorilor, dar şi pentru judecătorii care au acceptat aceste presiuni. Pentru decizia din 7 aprilie s-au făcut presiuni asupra judecătorilor’, a spus Elena Udrea, la ieşirea din sala de judecată, având cătuşe la mâini şi flancată de poliţişti bulgari, relatează Agerpres.
Întrebată cum îi va explica fetiţei ei faptul că va lipsi o vreme, Udrea a răspuns: „Credeţi că un copil de trei ani ştie ce se întâmplă sau că i-aş spune ce se întâmplă? O să-i spun din nou o minciună, că nu pot veni pentru că am ceva de făcut, aşa cum o mint de două luni”.
–
UPDATE: În termen de zece zile, Ministerul de Justiție al Bulgariei și Ministerul de Justiției al României trebuie să se pună de acord în legătură cu ziua predării. După ce va fi predată autorităților române, Elena Udrea va fi dusă direct în penitenciar.
Mai multe explicații, de la jurnalistul TVR Alex Costache:
ACTUALIZARE: Curtea de Apel din Sofia a rămas vineri în pronunţare, pentru ora 17.30.
ACTUALIZARE La ora 14.00 a început la Curtea de Apel din Sofia ultimul termen din procesul privind extrădarea Elenei Udrea. Ea a fost adusă în sala de judecată, unde vor fi pledoariile finale – ale procurorului și ale avocatului, după care instanța va rămâne în pronunțare. Este posibil ca astăzi instanța să dea un verdict. Dacă va fi extrădată, va fi escortată la București.
În fața instanței, Elena Udrea ar fi cerut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind extrădarea în România, dar și ca, până se va pronunța CJUE, să fie scoasă din arestul preventiv. Udrea a susținut că „varianta ca eu să aștept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să continui să fiu într-o stare de detenție, în baza unei hotărâri ilegale, pronunțată de un tribunal nelegal constituit in România”.
„Doresc să solicit instanței să pună această întrebare, având în vedere că există, în acest moment, în nenumărate țări din UE, situații similare, cu cetățeni români, încare s-a luat decizia de netrimitere în România, în baza unor dovezi mult mai puține și mai puțin puternice, în cazul unor încălcări și unor abuzuri făcute de lege. Abuzuri mult mai slabe decât în cazul meu, ca urmare, consider că, la nivelul UE, ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar pentru toate țările UE răspunsul instanțelor din țara unde se judecă cererea de predare.
Nu știu juridic să explic mai bine, rugămintea este ca această întrebare să fie trimită către CJUE, dar doar în condițiile în care răspunsul CJUE îl pot aștepta în stare de libertate, pentru că este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni, până la un an – doi ani, iar varianta ca eu să aștept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să continui să fiu într-o stare de detenție, în baza unei hotărâri ilegale, pronunțată de un tribunal nelegal constituit in România. Solicitarea și rugămintea mea este ca această întrebare să fie acceptată doar dacă se admite ca răspunsul să-l aștept pe teritoriul Bulgariei, dar cu o altă măsura decât arestul preventiv”, ar fi susținut Elena Udrea, în fața instanței.
–-
La termenul trecut al procesului, miercuri, avocaţii Elenei Udrea au făcut cereri suplimentare către magistraţii bulgari, solicitând audierea expertului Corneliu Liviu Popescu şi a martorei Ingrid Mocanu, prezentă în sala de judecată. De asemenea, avocaţii au solicitat poziţia unui expert în drept constituţional din România.
După deliberări, judecătorii bulgari au admis o singură solicitare, respectiv audierea martorei Ingrid Mocanu, fost director în cadrul Ministerului Justiţiei şi vicepreşedinte al ANRP. În 2015, Ingrid Mocanu a fost arestată în dosarul despăgubirilor de la ANRP, însă în 2019 a fost achitată definitiv. Ulterior, ea a dat statul român în judecată, obţinând în instanţă daune de 500.000 lei pentru că a fost ţinută patru luni în arest.
În prezent consilier la Ministerul Justiţiei, Ingrid Mocanu a fost întrebată de magistraţii bulgari despre condiţiile de detenţie din România, având în vedere că a stat închisă în penitenciarul unde a fost deţinută şi Udrea.
Pe scurt, Ingrid Mocanu a spus că nu mai ştie care mai sunt condiţiile din penitenciarele din România, fiind eliberată în anul 2015, însă a explicat că mulţi deţinuţi dau în judecată statul român pentru condiţiile proaste din închisori şi câştigă procesele la CEDO.
De asemenea, ea a relatat că, în timp ce Udrea se afla în penitenciar, a primit o scrisoare anonimă în care era ameninţată cu moartea, s-a plâns de acest lucru şi chiar a raportat directorului închisorii. Totuşi, Mocanu a mai spus că au fost oameni ‘nebuni’ care au ameninţat pe toată lumea şi nu s-au luat măsuri suplimentare.
Elena Udrea a susținut, la finalul ședinței, că speră să aibă parte de o „justiție dreaptă” și că „se fac presiuni” asupra judecătorilor Curții de Apel din Bulgaria.
„Sper să am parte de o justiție dreaptă în Bulgaria, de care nu am avut parte în România”, a declarat Elena Udrea la finalul ședinței de astăzi, în discuțiile cu jurnaliștii români aflați în Bulgaria.
După audiere, judecătorii de la Sofia au anunţat că s-a clarificat tot ce era necesar, iar vineri, 10 iunie, avocaţii şi Parchetul vor ţine pledoariile pe fondul cauzei, după care instanţa va lua o decizie.
Udrea a solicitat anterior să fie plasată în arest la domiciliu, dar judecătorii bulgari i-a refuzat cererea. Ea a mai cerut să nu fie trimisă înapoi în România.
La fiecare înfățișare, Elena Udrea a susținut, fie direct, fie prin intermediul avocaților, că nu dorește să fie extrădată în țara noastră – pe de o parte pentru că sunt condiții precare în penitenciare, pe de altă parte pentru că nu ar fi avut parte de un proces corect. A susținut că, în baza legilor europene, procesul care a dus la condamnarea ei la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” ar trebui să fie rejudecat.
La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul ”Gala Bute”.
Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.
La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.