Editorial TVR Sport: Ruși neutri

Sportivii ruși nu sunt bineveniți la Jocurile Olimpice, dar participă la diverse competiții sub steag neutru / Profimedia Images
8 aprilie 2025, 11:16 (actualizat 8 aprilie 2025, 20:12)

Lumea sportului a condamnat in corpore invadarea Ucrainei, iar forurile care guvernează disciplinele sportive s-au grăbit să excludă concurenții din Rusia din competițiile majore, cu excepția tenisului, o decizie nuanțată ulterior.

La mai bine de doi ani de la declanșarea războiului din țara vecină, sportivii ruși și bieloruși nu au voie să participe la Jocurile Olimpice sau Campionate Mondiale. Tenisul a vrut să fie mai cu moț și a inventat un fel de dispensă: îi lasă pe ruși să joace inclusiv la turneele de Grand Slam dacă semnează o „declarație de neutralitate”, prin care se obligă să nu susțină public agresiunea Moscovei în Ucraina și să accepte ca în dreptul numelui lor să nu apară nici țara, nici steagul, pe toată durata competiției.

Exemplul începe să fie urmat și de diriguitorii altor sporturi, care condamnă vocal războiul lui Putin, dar faptic își urmăresc propriul interes. Și anume să organizeze evenimente cu competitori de nivel cât mai bun, indiferent de unde provin. Asta înseamnă concursuri cât mai tari, expunere, bani mai mulți din sponsorizări etc.

Puteți vedea în această perioadă la TVR Sport Cupa Mondială la sărituri în apă, o competiție premium unde pot participa numai cei mai buni din lume la probele consacrate de platformă, trambulină 3 m individual sau sincron. Ei bine, de la startul etapei inaugurale desfășurată în Mexic, la Guadalajara, n-au lipsit concurenții ruși. Ba chiar la platformă (10 m) băieți s-au nimerit în finală doi ruși contra a doi ucraineni!

Sigur că, la ce distanță se află țara lor față de zona de conflict, spectatorii mexicani nu prea s-au sinchisit de proveniența etnică a sportivilor care au performat atâtea sărituri spectaculoase în Centrul Acvatic din metropola mexicană și au savurat spectacolul, variind seriile de aplauze cu reprize de căscat surprinse în prim-plan pe transmisia TV, căci concursul a avut loc pe la ora siestei…

Chiar și așa, s-a văzut o oarecare crispare pe fețele săritorilor ruși, aflați parcă în postura musafirului nepoftit, dar și o vădită reținere din partea năpăstuiților concurenți ucraineni, o atitudine lesne de înțeles.

Să nu uităm că Rusia stă pe tușă oficial în sportul mondial nu doar pentru invadarea țării vecine. Totul a început după Jocurile Olimpice de iarnă pe care le-a găzduit la Soci în 2014, unde a ieșit la iveală un sistem de dopare a loturilor olimpice păstorite de Kremlin organizat la nivel național.

De atunci, sportivii ruși au putut participa doar sub steag neutru la întreceri majore, iar mulți dintre ei au avut carierele date peste cap la momentul Paris 2024. Acum, Vladimir Putin îi cere noului președinte CIO, dnei Kirsty Coventry, să reprimească Rusia în familia olimpică, chiar dacă o mulțime de civili vor continua să fie omorâți pe pământ ucrainean.

Politiciana din Zimbabwe urmează să intre în pâine pe 23 iunie a.c., când expiră mandatul lui Thomas Bach, și va avea de luat o decizie delicată. Când o va lua, poate n-ar fi rău să se gândească și la puștiul Mark Hrytsenko, un copil de 15 ani care a prestat onorabil la concursul de sărituri în apă amintit mai sus și care se antrenează într-un bazin din Kiev ce poate fi lovit oricând de o dronă Shahed.

Un editorial de Vlad Bucurescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Fotbalul și fetele: mai multe echipe feminine decât masculine la Jocurile Olimpice