Editorial TVR Sport: Regula celor 8 secunde, K.O. la portar

Regula celor 8 secunde are undă verde de la International Footbal Association (IFAB), / Profimedia Images
3 martie 2025, 15:12 (actualizat 3 martie 2025, 15:13)

Sunt ultimele minute ale meciului, echipa condusă aruncă în disperare mingea în careul advers, portarul reține balonul și plonjează cu tot cu el, teatral, în față, de parcă tocmai reușise robinsonada carierei. Densitatea de onomatopee pe metru pătrat strigate din spațiul fanilor iritați de evidenta tragere de timp ar pune în încurcătură și cel mai iscusit lingvist, dar nu retorica este vedeta aici.

Portarul zace în continuare în careul mic, ținând strâns balonul, de parcă ar fi un bulgăre de aur, jucătorii adverși gesticulează nervos la adresa arbitrului, amintindu-i de regula celor 6 secunde. Centralul are fluierul bine prins între buze și îi face semne vioaie goalkeeperului să dea drumul la joc. Cele 6 secunde au trecut de… secunde bune.

Vă sună cunoscut episodul de mai sus, nu-i așa? Ei bine, de la 1 iulie, dacă nu intervine nimic care să contrazică anunțul vestitorilor fotbalistici ai primăverii, regula de mai sus are pregătit un locșor nu tocmai privilegiat în sertarul istoriei sportului-rege. Pentru că fix din ziua aceea, în orice competiție patronată de FIFA, portarii vor fi numărați precum boxerii în ring, atunci când obiectul muncii își face culcuș între mănușile lor.

Regula celor 8 secunde are undă verde de la International Footbal Association (IFAB), a fost testată prin campionatul de tineret al Angliei și Malta, și se va aplica astfel: din momentul în care prinde balonul, apărătorul buturilor are la dispoziție fix 8 secunde să elibereze mingea, iar începând cu ultimele cinci secunde arbitrul îl avertizează, numărând descrescător cu degetele. Dacă pasivitatea portarului persistă la expirarea timpului, se acordă automat corner pentru echipa adversă.

Vechea regulă data de pe vremea când tricolorii reușeau ultima calificare la Cupa Mondială, în 1998 (Legea 12 IFAB, pentru conformitate). Mulți specialiști erau convinși atunci că portarii vor fi atât de speriați de iminența acordării unei lovituri libere indirecte dacă nu vor da drumul la joc în cele 6 secunde, că vor bubui mingile instantaneu…

În realitate, în loc să regleze tragerea de timp, Legea 12 a creat și mai multă frustrare, deopotrivă în rândul jucătorilor și publicului, aflat fie pe stadion sau în fața TV-ului. Și asta pentru că goalkeeperii au intuit repede că omul cu fluierul o să treacă cu vederea ținerea balonului cu încă vreo 6 secunde.

Dar de acum? Un corner este, parcă, mai ușor de acordat decât aproape un penalty, cum era în cazul regulii viitor trecute. Iar dacă avertizarea va fi și una sonoră pe numărătoarea inversă, așa cum se aude, războiul psihologic dintre portar și arbitru riscă să devină mai degrabă un gest iresponsabil din partea primului.

Interesantă va fi și politica industriei pariurilor sportive în fața noii reguli. Bookmakerii acordă cote generoase pentru numărul de cornere, iar acestea pot creste spectaculos din vară încolo. Asta dacă nu cumva portarii se potolesc, iar densitatea de onomatopee revărsate din tribune se mută, logic, pe jucătorii care cad ca secerați pe gazon, accidentați de propria imaginație.

Un editorial de Vlad Bucurescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite