Economie în scădere și incertitudine în rândul învestitorilor. Provocari pentru viitorul guvern
Incertitudinea de pe scena politică afectează mediul de afaceri. Investitorii nu știu ce taxe vor plăti anul viitor și așteaptă să vadă cum va arăta bugetul pregătit de noul Guvern. Viitorul executiv trebuie să asigure banii necesari în primul rând pentru salarii și pensii, dar și pentru celealte cheltuieli ale statului. Și deopotrivă, pentru investii. Pentru moment, împrumuturile sunt tot mai scumpe, iar analiștii se așteaptă ca economia să scadă în 2025.
Cea mai mare provocare a noului Guvern va fi să pregătească un buget sustenabil pentru anul viitor, în condițiile în care se prefigurează unele cheltuieli mai mari decât în 2024, consideră analiștii. De la 1 ianuarie, peste 4 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari. Punctul de pensie va fi majorat cu peste 12%, de la 81 de lei, la 91 de lei. Impactul bugetar a fost estimat la peste 33 de miliarde de lei, de trei ori mai mare decât cel de anul acesta, conform Legii Pensiilor. Și salariul minim brut va fi majorat cu 350 de lei, de la 3.700 lei, cât este în prezent, la 4.050 lei.
DAN SCHWARTZ – consultant fiscal: La anul este posibil (…) ca datoria publică să crească semnificativ în condițiile în care noul Guvern va insista în a acoperi cheltuieli care sunt nesustenabile (…) Mi-e teamă (…) ca și acest guvern să încerce să crească impozitele și taxele sperând că în felul acesta vor aduna mai mulți bani la bugetul de statului.
Pentru moment, statul e nevoit să se împrumute mai scump de la bănci și a ajuns să cheltuie chiar și din buffer, adică din rezeva specială, păstrată la Trezorerie. De exemplu, la ultima licitație de joi, Ministerul de Finanțate a împrumutat 500 de milioane de lei la o dobândă mai mare decât și-a propus. Cel mai mare risc este să scadă ratingul de țară, consideră economiștii.
DRAGOŞ CABAT – analist financiar: Agențiile de rating sunt primele care pot veni și să facă (…) o scădere a ratingului României. Ori aceasta ar însemna să ne împrumutăm mai greu de pe piețe și să ne împrumutăm mai scump.
Oamenii de afaceri nu știu ce taxe vor plăti anul viitor. În lipsa bugetului de stat, multe companii au amânat momentul în care vor realiza planurile de investiții pentru 2025.
Prin telefon, CRISTIAN PÂRVAN, preşedinte, Patronatul Investitorilor Autohtoni: Prima consecință va fi pentru companiile care au lucrări contractate cu statul. Pentru că lipsa unui buget și cunoașterea posibilităților de finanțare a proiectelor în curs reprezintă pentru foarte multe companii, o problemă.
Previziunile analiștilor privind creșterea economică de anul viitor sunt pesimiste.
DRAGOŞ HURU – economist, prof. univ. dr. Academia de Studii Economice din Bucureşti: La anul o să avem descreștere economică. Este imposibil să mai mizam pe creștere economică și nu doar datorită acestor momente politice ci prin faptul că Europa intră în recensiune.
Economia României a scăzut deja cu 0,1% în trimestrul al treilea, față de trimestrul alterior. E prima scădere a Produsului Intern Brut din ultima perioadă.