Economia lui Biden îi tot dă peste cap lui Trump mesajul electoral. „Nu poți da vina pe președinte când politicile merg prost și apoi să spui că nu este responsabil dacă lucrurile merg bine”

Donald Trump/ Profimedia Images
4 februarie 2024, 15:45 (actualizat 4 februarie 2024, 15:46)

Economia SUA continuă să se îmbunătățească, iar asta îi forțează pe Donald Trump și aliații săi să devieze brusc de la punctele de discuție despre care credeau că îi vor ghida înapoi la Casa Albă, notează Politico. „Nu poți da vina pe președinte când politicile merg prost și apoi să spui că nu este responsabil dacă lucrurile merg bine”, a declarat un economist apropiat de campania lui Trump.

Seria remarcabilă de vești economice bune a împiedicat planurile inițiale ale campaniei Trump de a-l prezenta pe președintele Joe Biden drept un dezastru pentru economie. Acum, republicanul caută noi modalități de a ataca istoricul din ce în ce mai robust al administrației actuale.

Economia lui Biden – locuri de muncă, recorduri pe bursă

Pe piața muncii au apărut 353.000 de locuri de muncă în ianuarie, zdrobind așteptările și marcând a 36-a lună consecutivă de creșteri în acest domeniu, sub Biden. Bursa a atins o serie de maxime record, iar salariile muncitorilor încep din nou să depășească rata inflației.

Este o întorsătură clar ascendentă pentru Biden, după o perioadă istovitoare de creșteri ale prețurilor, creșteri care au afectat starea de spirit a alegătorilor și au deteriorat cifrele privind sprijinul dat președintelui. Biden a primit în mod constant note scăzute în ceea ce privește gestionarea economiei, sondajele arătând că problemele legate de costul vieții se numără printre principalele preocupări ale americanilor.

Dar acum, cu scăderea riscului de recesiune, chiar și aliații apropiați ai lui Trump recunosc că devine tot mai greu să le spui alegătorilor o poveste sumbră despre economie. Astfel, sănătatea economică a națiunii ar putea să se transforme, într-un mod neașteptat, într-un atu electoral pentru Biden.

„Cred că aceasta este întrebarea zilei”, a subliniat Stephen Moore, membru senior la The Heritage Foundation și economist la FreedomWorks, apropiat de campania lui Trump.

„Nu poți da vina pe președinte când politicile merg prost și apoi să spui că nu este responsabil dacă lucrurile merg bine”. Moore, care a admis că s-a întâlnit cu Trump în decembrie și a discutat cu acesta despre perspectivele economice, a adăugat: „Dacă acest lucru va continua, când vedeți o creștere puternică a locurilor de muncă și, de asemenea, dacă vedeți că salariile depășesc inflația, așa cum a fost în ultimele aproximativ 9 luni, cu siguranță asta face ca argumentul să fie mai puțin convingător.”

„Restul e îngrozitor”. Cum contraatacă Donald Trump

Trump a răspuns aruncând o serie de contraargumente care subminează rolul lui Biden în creșterea economică, sugerând inclusiv că situația bună de pe piețele de valori este un efect generat chiar de omul de afaceri.

Luni, el a susținut pe rețeaua sa Truth Social că alegătorii se bucurau deja de o „BURSĂ TRUMP”, deoarece economia anticipa eventuala lui victorie. Trump a notat: „RESTUL E ÎNGROZITOR (UITAȚI-VĂ LA ORIENTUL MIJLOCIU!)”

Economiștii au respins rapid ipoteza lui Trump, iar teoria potrivit căreia el ar trebui să obțină credit pentru o economie supravegheată de Biden s-a dovedit prea mult chiar și pentru unii republicani. „Nu aș face din acesta argumentul meu principal”, a spus Charlie Gerow, un strateg republican din Pennsylvania. „’Economia este bună datorită unor evenimente viitoare’ nu este de obicei cel mai bun argument”, a adăugat el.

Fostul consilier economic al lui Trump pe vremea când acesta ocupa fotoliul de lider al Casei Albe, Larry Kudlow, care a susținut și el inițial ideea că Trump merită credit pentru câștigurile actuale din acțiuni, a dat înapoi. Un lucru remarcabil, având în vedere că Larry Kudlow se numără printre cei mai fervenți susținători ai discursului economic al lui Trump.

„Sunt un broker cinstit”, a spus el la Fox News, comentând cifrele recente ale PIB-ului, mult mai bune decât se preconiza. „Dacă aș fi [Biden], m-aș lăuda și eu cu asta.”

CITEȘTE și CNN: Joe Biden are o punte către a fi reales. Dar trebuie să o reconstruiască mai întâi. A face un pariu cu muncitorul american versus a da vina pe muncitorul american

„Alegătorii nu vor uita sau ierta toate nenorocirile și disperarea pe care Joe Biden cel necinstit le-a provocat în doar 4 ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung. „Americanii știu că le-a fost mai bine cu președintele Trump la Casa Albă. După aproape 4 ani de președinție dezastruoasă a lui Biden, avem nevoie de o întoarcere la politicile America First, care au menținut cu succes țara noastră în siguranță și au supraalimentat economia pentru toți americanii.”

Oficialii lui Biden spun că recunosc că președintele se confruntă cu propria bătălie în a-și urma agenda electorală, chiar și cu noile cifre. Cei mai mulți americani rămân sceptici în ceea ce privește traiectoria economică și nu reușesc să indice politicile specifice care i-au afectat. Prețurile la alimente au depășit inflația și au crescut cu 25% față de acum 4 ani.

Un sondaj recent realizat de Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research a constatat că 65% dintre americani consideră că starea economiei este „proastă”. În propriile sale discursuri, Biden a admis că administrația trebuie să facă mai multe, dar și-a intensificat eforturile de a compara direct realizările sale cu palmaresul primului mandat al lui Trump, prezentându-l pe acesta ca fiind preocupat exclusiv de a-i ajuta pe cei bogați și corporațiile.

„Trump nu va fi sincer în privința economiei din același motiv pentru care a susținut ca piața să se prăbușească înainte de următoarele alegeri”, a declarat directorul din cadrul Comitetului Național Democrat, Andrew Floyd, într-o declarație de vineri. „Îi pasă doar de el însuși și va lăsa familiile care lucrează să sărăcească dacă crede că îl va ajuta pe el și îi va ajuta pe prietenii săi ultra-bogați.”

Majoritatea indicatorilor arată o însănătoşire a economiei, dar americanii sunt supăraţi. Analist, pentru Mapamond: Mari amatori de împrumuturi, scumpirea creditelor i-a lovit puternic. Pesimismul, în avantajul lui Trump

Pe fondul știrilor economice promițătoare, aliații lui Trump cred că argumentul cel mai bun împotriva lui Biden ar putea fi acum și cel mai simplu: prețurile sunt încă mai mari decât erau sub administrația sa. „Dezastrul inflaționist al lui Biden v-a zdrobit finanțele gospodăriei. Ceea ce a făcut el cu finanțele tale este incredibil. Ți-a zdrobit finanțele și politica lui de frontieră deschisă. Ți-a distrus salariul”, a spus Trump, la un miting recent din Nevada.

Există și probleme specifice legate de costul vieții pe care Trump este deosebit de dornic să le exploateze. Un anunț lansat de campania Trump la începutul lunii ianuarie l-a atacat pe Biden pentru prețuri mari la gaze și pentru ratele ipotecare.

În Partidul Republican există încă o oarecare speranță că frustrările economice ale alegătorilor îl pot propulsa pe Trump spre o victorie în noiembrie. Optimismul din ce în ce mai mare al americanilor cu privire la propria lor situație financiară nu s-a tradus încă într-o viziune mai favorabilă despre Biden, iar mulți rămân marcați de amintirea unei inflații de 9%.

Consilierii din ambele tabere recunosc că, dacă decalajul se micșorează între cei doi candidați, acest lucru se datorează în primul rând economiei în plină expansiune, subminând argumentul electoral de bază al lui Trump.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite