„E negresă sau indiancă?” Trump pune la îndoială în mod discriminatoriu identitatea rasială a Kamalei Harris

Donald Trump si jurnalista Rachel Scott/Foto: Captura BBC
1 august 2024, 09:44 (actualizat 1 august 2024, 11:42)

Donald Trump a pus la îndoială identitatea rasială a lui Kamala Harris în timpul unui schimb de replici aprins la o convenție pentru jurnaliștii de culoare. Trump a afirmat în mod fals, potrivit BBC, că vicepreședinta și prezumtiva candidată democrată a evidențiat doar moștenirea ei asiatică-americană până recent, când, a susținut el, „a devenit o persoană de culoare”.

Nu am știut că este de culoare până acum câțiva ani, când s-a întâmplat să devină de culoare și acum vrea să fie cunoscută ca fiind de culoare”, a declarat el miercuri la convenția Asociației Naționale a Jurnaliștilor Negri din Chicago. „Așa că nu știu – este indiană? Sau este e negresă?

Kamala Harris a spus că remarcile lui Trump au fost „același vechi spectacol” de „dezbinare… și lipsă de respect”. „Poporul american merită mai mult”, a declarat vicepreședinta la o întâlnire a sororității istorice de culoare Sigma Gamma Rho din Houston.

„Merităm un lider care să înțeleagă că diferențele noastre nu ne dezbină – ele sunt o sursă esențială a forței noastre”.

Promisiunea lui Trump către susținători, dacă va câștiga alegerile: Nu va mai trebui să votați, creștinii mei frumoși!

Fostul președinte Donald Trump a declarat în fața unor susținători că nu vor mai trebui să voteze din nou dacă îl aleg la președinție. „Nu va mai trebui să o faceți”, a spus Trump la Turning Point Believers’ Summit din Florida. „Va fi totul reparat; va fi bine; nu va mai trebui să votați, frumoșii mei creștini”, le-a transmis fostul președinte, potrivit publicației The Atlantic, care face o analiză a declarațiilor lui Trump.

Kamala Harris este primul vicepreședinte de culoare și asiatic-american, cu părinți de origine indiană și jamaicană. A urmat cursurile Universității Howard, o universitate istoric de culoare, și s-a alăturat sororității Alpha Kappa Alpha, predominant de culoare. Ea a devenit membră a Congresului Black Caucus după ce a intrat în Senat în 2017.

Afirmațiile lui Trump au provocat un schimb de replici aprins cu Rachel Scott, corespondenta ABC News, unul dintre moderatorii evenimentului de la Chicago.

„Le respect pe oricare dintre ele”, a spus republicanul cu referire la identitatea rasială a lui Harris.

Dar este evident că ea nu o respectă pentru că a fost indiană tot timpul și apoi, dintr-o dată, a făcut o cotitură și a devenit o persoană de culoare”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că nimeni „nu are dreptul să spună cuiva cine este, cum se identifică. Acesta nu este dreptul nimănui”.

Cine l-a numit pe Donald Trump arbitru al ce înseamnă de culoare?”, a întrebat reprezentantul Ritchie Torres din New York. El l-a descris pe Trump drept o „relicvă a unui trecut rasist”.

Donald Trump își atacă adversarii pe criterii rasiale

Candidatul republican și fostul președinte are o istorie în care își atacă adversarii pe criterii rasiale, notează BBC. El l-a acuzat în mod fals pe Barack Obama, primul președinte de culoare al țării, că nu s-a născut în SUA.

Trump a atacat-o pe fosta ambasadoare a ONU și pe adversara sa din alegerile primare republicane, Nikki Haley, susținând în mod fals că aceasta nu poate fi președinte deoarece părinții săi nu erau cetățeni americani când s-a născut.

Kamala Harris s-a confruntat cu o serie de atacuri de când a devenit prezumtiva candidată democrată. Republicanii au criticat decizia, afirmând că a fost aleasă doar din cauza rasei sale.

Tim Burchett, un congresman republican din Tennessee, a numit-o „vicepreședinte DEI” – o referire la programele de diversitate, echitate și incluziune.

Miercuri, Scott l-a provocat pe Trump să clarifice dacă el crede că Harris a fost o „angajată DEI”. Republicanul a răspuns: „Chiar nu știu, ar putea fi”.

Harris a descris faptul că a crescut implicată în moștenirea sa indiană și a vizitat adesea țara. De asemenea, mama sa și-a expus cele două fiice la cultura de culoare din Oakland, California – unde a fost crescută, a spus ea.

Trump a atacat, de asemenea, acreditările doamnei Harris în timpul discuției, spunând că aceasta a picat examenul de barou la începutul carierei sale juridice. Comentariile sale au fost întâmpinate cu murmure din partea mulțimii.

„Vă prezint doar faptele. Nu a trecut examenul de barou și nu credea că îl va trece și nu credea că îl va trece vreodată și nu știu ce s-a întâmplat. Poate că l-a trecut”, a spus el.

Kamala Harris a absolvit Facultatea de Drept Hastings a Universității din California în 1989. New York Times a relatat că a picat la prima încercare și a trecut la a doua. Potrivit Baroului de Stat din California, mai puțin de jumătate dintre cei care susțin examenul trec din prima încercare.

Discuția de la Chicago a început cu un du-te-vino controversat între Scott și fostul președinte. Trump a acuzat-o pe jurnalistă că a făcut o „introducere foarte nepoliticoasă” atunci când a început conversația întrebându-l despre criticile sale din trecut la adresa persoanelor de culoare. Ea a citat faptul că Trump a numit întrebările jurnaliștilor de culoare ”stupide și rasiste” și că a luat ”cina cu un adept al supremației albilor în stațiunea Mar a Lago”.

Iubesc populația de culoare a acestei țări, am făcut atât de multe pentru populația de culoare a acestei țări”, a răspuns Trump.

Fostul președinte a criticat conversația câteva ore mai târziu pe platforma sa de social media. „Întrebările au fost nepoliticoase și răutăcioase, adesea sub forma unei declarații, dar noi le-am spulberat!”, a acuzat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite