„E frig ca naiba aici”. Vicepreședintele american, JD Vance, a sosit în Groenlanda

Vicepreședintele SUA JD Vance a sosit, vineri, la Baza Spațială americană Pituffik din Groenlanda, alături de soția sa, Usha. Împreună cu cei doi au mai venit consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz şi secretarul Energiei Chris Wright.
Prima impresie a sa: „E frig ca naiba aici”. Presa relatează că, în acel moment, se înregistrau -19 grade Celsius.
„Mesajul nostru către Danemarca este foarte simplu: nu aţi făcut o treabă bună pentru poporul Groenlandei. Aţi investit insuficient în Groenlanda şi în securitatea acestui teritoriu continental incredibil şi magnific, populat de oameni incredibili. Acest lucru trebuie să se schimbe„, a spus JD Vance, cu referiri la autorităţile daneze.
„Credem că locuitorii Groenlandei sunt raţionali şi că vom putea încheia un acord în stilul lui Donald Trump, pentru a asigura securitatea acestui teritoriu, dar şi a Statelor Unite ale Americii. Cred că vor ajunge să se alăture Statelor Unite, putea să-i facem mult mai siguri şi cred că s-ar descurca mult mai bine pe plan economic„, a continuat vicepreședintele SUA.
Vance are programată doar o zi în Groenlanda, după ce vizita să a creat nemulțumiri, pentru că nu a fost invitat oficial. Inițial, vicepreședintele și soția anunțaseră program pentru trei zile.
JD Vance este oficial primul vicepreședinte american care efectuează o vizită în Groenlanda, insulă despre care președintele SUA, Donald Trump, și-a exprimat dorința de a o prelua sub control, în pofida opoziției locuitorilor.
Cu doar câteva ore îaninte de sosirea lui Vance, partidele au căzut de acord să formeze un guvern de coaliție. Noul executiv va fi condus de liderul democraților, cel care a îndemnat la crearea acestei structuri pentru a da dovadă de unitate în contextul campaniei lui Trump de anexare a teritoriului danez semiautonom.
Democraţii liberali, care susțin o independenţă lentă faţă de Danemarca, au devenit cel mai mare partid, după alegerile din 11 martie. Coaliţia, care acoperă o mare parte a spectrului politic, va avea 23 din cele 31 de locuri din parlamentul local. Partidul Naleraq, un partid pro-independenţă convins, nu va face parte din coaliţie.
Donald Trump consideră că Groenlanda este un teritoriu esențial pentru securitatea Statelor Unite și face presiuni asupra statului danez pentru a obține administrarea insulei.
‘Avem nevoie de Groenlanda și este foarte important pentru securitatea internațională. Trebuie să avem Groenlanda. Nu vorbim despre pace pentru Statele Unite, ci vorbim despre pacea mondială. Dacă privim căile navigabile, sunt peste tot nave chinezești și rusești. Nu ne putem baza pe Danemarca sau pe altcineva să aibă grijă de această situație‘, a indicat Donald Trump, la câteva ore după ce vicepreședintele său, JD Vance, a sosit în Groenlanda.
De când s-a întors la Casa Albă, pe 20 ianuarie, Trump a făcut declaraţii puternice şi uneori drastice despre preluarea controlului asupra Groenlandei, care este considerată cea mai mare insulă din lume.
Ca răspuns la declaraţiile lui Trump, guvernul din Groenlanda a subliniat în mod repetat că lucrează pentru o posibilă independenţă faţă de Danemarca, dar nu doreşte să devină parte a Statelor Unite.
În prezent, Groenlanda îşi conduce propriile afaceri interne, în timp ce apărarea şi afacerile externe sunt administrate de la Copenhaga. Teritoriul este puternic dependent de Copenhaga pentru sprijin economic.
Groenlanda face parte din Danemarca de peste 600 de ani, iar în prezent are un statut de teritoriu semi-suveran.