După caniculă, temperaturile au scăzut brusc în toată țara, iar la munte au coborât sub zero grade. Vijeliile și grindina au provocat pagube în peste 20 de județe

27 iulie 2023, 15:52

În județul Iași, ploaia torențială și vântul puternic au distrus acoperișurile mai multor case, iar oamenii au rămas fără curent electric. În localitățile Bucium și Ciurea de lângă oraș, grindina a făcut prăpăd în grădinile oamenilor. Urgia nu a durat mai mult de 15 minute, dar localnicii spun că a fost de o violență nemaivăzută.

În Miercurea Ciuc, acoperişul bazinului de înot din localitate a fost avariat miercuri de furtuna puternică. Vijelia a smuls o bucată de tablă de 20 de metri și a aruncat-o pe peluză.

Și în sudul țării, la Giurgiu, rafalele puternice de vânt au dărâmat copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare. A căzut și grindină de mari dimensiuni. Pompierii au lucrat toată noaptea pentru îndepărtarea resturilor de pe carosabil.

Mai multe persoane au rămas blocate în mașini, pe drumul național care face legătura cu Brăila, din cauza unei viituri. Câteva autoturisme au fost luate pe sus de şuvoaiele învolburate. Pompierii au intervenit pentru evacuarea șoferilor și a pasagerilor din mașini. Salvatorii au recuperat 9 persoane și le-au dus în locuri sigure.

După furtuni, dimineața a venit cu temperaturi neobișnuit de scăzute pentru luna lui cuptor, în aproape toată țara.

Diferențele față de ziua de miercuri au fost și de peste 20 de grade, în special pe litoral. La ora 8.00, se resimțeau temperaturi între 10 și 23 de grade în majoritatea regiunilor. Iar o oră mai târziu, chiar minus un grad pe vârful Omu și minus 2 în munții Țarcului, în sud-vest.

Meda Andrei, meteorolog: „Faptul că pe crestele montane, în iulie şi chiar şi în august, avem temperaturi scăzute nu este nemaiîntâlnit în România. Se întâmplă, e adevărat, nu foarte des, dar se întâmplă. Şi dacă ar cădea câţiva fulgi de zăpadă n-ar fi total ieşit din comun, pentru că la Omu, la Bâlea, aici pe creste, în iulie şi chiar şi în august pot să fie din când în când fulgi de zăpadă.”

Bogdan Antonescu, expert fenomene extreme: „Diferența de temperatură, asta e marea problemă, că am avut caniculă și acum ajungem la 20 de grade. Sunt temperaturi foarte mari față de ce eram noi obișnuiți de acum 5-10 ani, pentru că avem încălzirea globală, iar la o creștere globală de 1,5 grade, toate valorile sunt mai mari și putem avea temperaturi extreme. În viitor ne așteptam să avem genul acesta de vară, să avem aceste fenomene an de an, adică valuri de căldură intense cu durata mai mare și frecvente.”

Vremea extremă a afectat și traficul feroviar. Un tren care venea din Baia Mare a ajuns în Gara de Nord cu o întârziere de 6 ore și jumătate.

Un apel a venit de la președintele Klaus Iohannis, care, după pierderile de vieți omenești din ultimele zile vijelioase, a îndemnat populația să ţină cont de mesajele transmise de meteorologi pentru a evita tragediile.

„România și Europa resimt cu intensitate, în aceste zile, efectele schimbărilor climatice prin furtuni violente, valuri intense de căldură și incendii de vegetație amplificate de temperaturile atipic de ridicate„, a scris șeful statului pe o reţea socială.

Din păcate vremea rămâne capricioasă în continuare. Până ora 21.00 este în vigoare un cod galben de ploi, grindină și vijelii în 9 județe din sudul și sud-estul țării. Iar de duminică revin temperaturile caniculare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite