Două bărci cu migranți s-au scufundat în apropiere de insula Lampedusa. O mamă și copilul ei au murit. Zeci de oameni, dispăruți

Una dintre bărci transporta 48 de persoane, iar cealaltă, 42. Ambele au plecat din orașul-port tunisian Sfax. Navele s-au scufundat sâmbătă, la aproximativ 23 de mile marine (46 km) sud-vest de Lampedusa. Oficialii italieni au reușit să salveze în total 57 de migranți. Din păcate, însă, au recuperat și două trupuri: al unei femei din Coasta de Fildeș și al copilului ei de un an. În același timp, oficialii din Tunisia au spus că au găsit cadavrele a zece migranți pe o plajă de lângă Sfax, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Oficialii din Sfax, aflat la doar 130 de kilometri de insula Lampedusa din Italia, anunță că lucrează pentru a identifica naționalitățile migranților, dar aceștia provin în mare parte din țări din Africa sub-sahariană. Și autoritățile italiene au transmis că fac investigații.
Au fost două zile cu vreme rea în zonă, iar ONG-ul Open Arms a declarat că a început să debarce alți 195 de migranți salvați în portul Brindisi, din sudul Italiei. În ultimele zile, ambarcațiunile de patrulare și grupurile de caritate italiene au salvat alte 2.000 de persoane care au ajuns pe Lampedusa. Crucea Roșie a oferit unor migranți hrană, apă, haine și pături termice de urgență.
Șeful poliției, Emanuele Ricifari, care se ocupă de anchetă, a declarat presei locale că traficanții ar fi știut că urmează vânt puternic și valuri mari. „Cine le-a permis sau i-a forțat să plece pe această mare este un nebun criminal fără scrupule”, a spus Ricifari. El i-a îndemnat pe traficanți să se oprească: „Se prognozează mare agitată pentru următoarele zile. Să sperăm că se oprește. Îi trimite la măcel cu această mare”.
ONG-urile spun că guvernul de extremă dreapta al Italiei le-a îngreunat sarcina, adoptând legi care au ca efect forțarea navelor de salvare să folosească porturi îndepărtate. Organizațiile caritabile au avertizat că acest lucru le crește costurile de navigație și reduce timpul în care navele pot patrula zonele din Marea Mediterană unde astfel de dezastre sunt frecvente.
Ministerul de Interne italian a declarat că cifrele migrației pe mare s-au dublat în acest an la 92.000, față de 42.600 înregistrate în aceeași perioadă în 2022.
Începând cu luna martie a acestui an, încercările de trecere din Sfax în Lampedusa au crescut după ce președintele tunisian Kais Saied i-a acuzat pe migranții subsahariani că încearcă să schimbe natura societății tunisiene.
Peste 1.800 de oameni și-au pierdut viața în traversarea Mediteranei Centrale din Africa de Nord către Europa – considerată a fi cea mai mortală din lume. Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a declarat că cifrele reale ar putea fi mult mai mari. „O mulțime de cadavre sunt găsite în mare, ceea ce sugerează că există multe epave despre care nu auzim niciodată”, a declarat purtătorul de cuvânt al OIM, Flavio Di Giacomo.
Un articol de Arina Delcea