Un securist implicat în Mineriada din 1990. Persoana care a coordonat atacul asupra locuinței lui Corneliu Coposu a fost identificată de procurori
Procurorii militari au aflat după 35 de ani cine i-a condus pe incendiatori la locuința liderului PNȚCD, Corneliu Coposu. Este vorba de un securist de la Centrul de informații externe, actualul SIE. Informația apare în rechizitoriul din dosarul Mineriadei retrimis în instanță de procurori. Anchetatorii arată și ce s-a întâmplat cu unul dintre șefii minerilor chemați să facă ordine în București: a ajuns deputat PDSR.
În noaptea de 13 spre 14 iunie 1990, persoane necunoscute au aruncat cu un cocktail Molotov asupra casei liderului PNTCD, Corneliu Coposu. Focul a fost stins chiar de acesta, ajutat de una dintre surori. Vecinii au văzut însă mașina cu care au venit incendiatorii, o Dacie 1310, iar liderul țărănist a făcut plângere la poliție și a transmis conducerii statului. Nu a primit niciun răspuns.
Abia în 2024, Ministerul de interne a comunicat parchetului militar a cui era mașina. Proprietarul era Costică Hlibocianu, un inginer. Procurorii au săpat mai adânc în arhive și au constat că inginerul era de fapt securist.
„În luna iunie 1990, numitul Hlibocianu Costică era în fapt angajat al Centrului de Informații Externe, precursorul Serviciului de Informațîi Externe”. (SURSA: Rechizitoriul Mineriadei)
Rechizitoriul abundă de dovezi care atestă implicarea masivă a Securității din 1990 în dezinformări și reprimarea violentă a manifestației anticomuniste din Piața Universității.
Procurorii arată și ce s-a întâmplat cu unul dintre șefii minerilor care au devastat casa liderului PNL Ion Rațiu. A ajuns deputat PDSR.
„Rechizitoriul Mineriadei: Minerii care au pătruns în locuința lui Ion Rațiu au fost de la exploatarea minieră Filipeștii de Pădure și au fost conduși chiar de directorul exploatării Silvaș Mircea, care la proximele alegeri parlamentare, a fost ales deputat în legislatura 1992-1996, pe listele partidului P.D.S.R., condus de inculpatul Iliescu Ion.”
De altfel, președintele de atunci al României, Ion Iliescu, le-a mulțumit minerilor pentru tratamentul aplicat bucureștenilor.
Pe 2 aprilie, procurorii militar au retrimis în judecată dosarul mineriadei. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul premier, Petre Roman şi alți inculpați au fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni imprescriptibile împotriva umanităţii.

Procurorii acuză fosta conducere a României că a reprimat manifestanţii anticomunişti din Piaţa Universităţii şi au chemat minerii.
În urma violenţelor, 4 persoane au fost ucise, 1.300 au fost rănite şi alte 1.200 de oameni au fost reţinuţi ilegal.