Dosarul azilelor groazei arată că sistemul de asistență socială este supraaglomerat. Sute de persoane au fost relocate din centrele controlate

18 iulie 2023, 22:22

Imediat după descinderile făcute de polițiști în așa-numitele azile ale groazei din Ilfov, aproape 100 de persoane vârstnice sau bolnave au avut nevoie de adăpost.

Pe 6 iulie, DGASPC ILFOV cerea ajutor de urgență pentru a transfera 16 dintre aceste persoane, inclusiv în centre private, pentru că în județ nu mai erau locuri în sistemul de protecție al statului.

„Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iflov solicită sprijin în regim de urgenţă în vederea identificării unor locuri în vederea transferului pentru maxim 16 beneficiari, ce au beneficiat de servicii sociale (…) în centrul privat de tip rezidenţial al Asociaţiei Gabriel cel Viteaz. Menţionăm că pe raza judeţului Ilfov nu mai sunt locuri disponibile pentru beneficiarii menţionaţi mai sus.”

Lucian Ciprian Puiu, secretar general, Fderatia Columna: Majoritatea funcționează la capacitate maxima. Practic nu ar mai exista paturi în care aceste persoane relocate din centre închise sau suspendate să mai poată funcționa. Se pune problema de personal necesar pentru a supraveghea și îngriji în bune condiții persoanele respective: de hrană, de medicamente. Or, pentru acest surplus de beneficiari și nevoile lor, aceste instituții nu au sume prevăzute în bugetul lor.

În urma valului de verificări, peste 90 de centre din țoată țara au fost închise sau au activitatea suspendată. Iar până acum, aproape 530 de persoane au fost relocate. Oamenii au fost duşi fie acasă, fie în spitale, fie în alte azile de stat sau private. În Capitală, nu era niciun loc disponibil în centrele de asistență socială nici înainte de declanșarea controalelor. Totul funcționa la capacitate maximă, după cum arată o serie de acte ale direcțiilor de asistență socială din sectoarele 6 și 1.

SOLICITARE DGASPC SECTOR 6 CĂTRE DGASPC SECTOR 1 din  8.06.2023:

„(…) vă rugăm să ne comunicaţi dacă aveţi posibilitatea instituţionalizării unor persoane dependente cu probleme de sănătate (…) în centre de specialitate prevăzute de lege (…)”

RĂSPUNS DGASPC SECTOR 1 LA SOLICITAREA DGASPC SECTOR 6, din 18.06.2023

„La data prezentă, centrele la care faceţi referire (…) funcţionează la capacitatea maximă admisă de prevederile legale în vigoare, fapt pentru care insituţionalizarea unor persoane dependente cu probleme de sănătate (…) nu poate fi realizată. Astfel, ne aflăm în imposibilitatea de a da curs solicitării dumneavoastră şi de a vă transmite un răspuns favorabil”.

Relocarea sutelor de persoane nu este o soluție, atrag atenția activiștii pentru drepturile omului. Și arată, de fapt, eșecul sistemului de asistență sociala.

Georgiana Pascu, manager de program, Centrul de Resurse Juridice: Statul acum ar fi putut să vadă, dacă își făceau treaba până acum, evident că în comunitățile în care locuiesc acum în stare de urgență, să spunem, aceste familii cu copii, cu părinți pe care i-au luat din centre, exista posibilitatea furnizării unor servicii la domicilii? Avem echipe mobile? Nu. Asistăm la eșecul asistentei sociale în România. Toți cei cu care interacționam ne spun: nu avem asistenți sociali cu studii superioare, nu avem asistenți dornici să lucreze în sistem, nu avem psihologi formați.

În paralel cu desfășurarea controalelor în centre, și șefii din Ministerul de Interne au cerut verificări în actele din ultimii ani, cate plângeri au fost depuse și câte soluționate.

Cosmin Andreica, președinte, Sindicatul Polițiștilor Europol: Le-au cerut să identifice toate situațiile din 2020 și până în prezent cu privire la tot ceea ce înseamnă persoane instituționalizate, fie că vorbim despre beneficiari de asistență socială de stat sau furnizori privați, fie că vorbim despre fapte săvârșite de astfel de categorii, practic tot ce ține de acest demers. Evident e un demers pompieristic.

O analiză recentă făcută de o companie de consultanță arată că, pe fondul îmbătrânirii populației, afacerile private cu azile sunt din ce în ce mai bănoase. Astfel, față de anul 2021, business-ul celor 223 de firme active a crescut cu peste 50 de milioane de lei, ajungând anul trecut la 206 milioane de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite