Marți 8 iulie 2025 | București 35˚C / Cer variabil

Dosar penal in rem după atacul cibernetic, deschis de DIICOT. 200.000 de computere, afectate de un virus de tip ransomware

15 mai 2017, 16:25

Procurorii DIICOT au deschis dosar penal in rem pentru infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, după atacul cibernetic din ultimele zile, relatează Agerpres.

Potrivit unor oficiali ai DIICOT, procurorii s-au autosesizat în acest caz şi au deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice.

Procurorii aşteaptă să primească informaţii de la SRI pe această temă, dar şi ca instituţiile afectate să depusă plângeri penale.

Potrivit Telejurnal, în România, cel mai mare atac cibernetic din istorie a vizat, pe lângă calculatoare personale, şi instituţii importante. Daunele nu sunt, însă, de proporţii, pentru că SRI a luat măsuri imediat ce a aflat de pericol.

De dimineaţă, angajaţilor Institutului Naţional de Statistică li s-a cerut să nu deschidă calculatoarele din cauza unei ameninţări IT. Printre instituţiile vizate de hackeri au fost și ANAF, şi Autoritatea Vamală. Numai că atacul nu a avut succes nici acolo, pentru că accesul salariaţilor la internet a fost restricţionat. Astfel, singurele efecte au fost întârzieri în punctele de frontieră şi la ghişee.

Guvernele şi companiile europene par să fi evitat un nou haos, în urma atacului cibernetic declanşat vineri, spun specialiştii Europol. Aceştia se temeau că lovitura de graţie va fi simţită în această dimineaţă, când angajaţii se întorceau la muncă şi îşi porneau calculatoarele.

De cele mai multe ori, printre ţintele favorite ale hackerilor sunt băncile.

Datele Europol arată că 200.000 de utilizatori din 150 de state au fost afectati de virusul WannaCry. Acesta exploatează o breşă a sistemului de operare Windows. El criptează datele utilizatorilor şi cere o recompensă pentru recuperarea lor, între 300 si 500 de dolari.

Conform unor surse autorizate, hackerii nu ar fi reuşit să strângă decât 50-60 de mii de dolari.

Coincidență sau nu, chiar azi, SRI a început o simulare de atac informatic pentru a testa sistemele de protecție ale instituțiilor publice importante din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite