Aglomerație la centrele de transfuzii, după ce donatorii de sânge primesc mai mulți bani. Tichetele de masă ajung la 280 de lei

5 ianuarie 2024, 12:18 (actualizat 5 ianuarie 2024, 19:23)

Sunt pline centrele de transfuzii în aceste prime zile ale anului. Oamenii au venit să doneze sânge, încurajați și de valoarea majorată a tichetelor pe care le primesc. Aceasta a crescut la 280 de lei. Medicii de la centrele de transfuzii avertizează donatorii să își declare toate bolile, pentru a reduce riscurile la care sunt expuși bolnavii care au nevoie de sânge.  

De când s-a redeschis, după Sărbători, Centrul de Transfuzii Sanguine din București, sute de oameni au venit să doneze. Nu toți știau de creșterea valorii bonurilor de masă. De la mai puțin de 70 de lei, cât era până acum, la 280 de lei, anul acesta.

Anul trecut, în medie, 170 de persoane au intrat zilnic în Centrul de Transfuzie Sanguină din București. În primele zile ale anului, numărul a fost chiar și dublu.

Lucia Grijac, medic primar, consultații donator, Centrul de Transfuzie Sanguină București: Comparativ cu aceleași zile de lucru ale anului precedent, o creștere undeva în jur de 70-80%. Ieri, aproape chiar o dublare a numărului de donatori.

La fel de pline au fost și centrele de transfuzie sanguină din țară. În jur de 40 de persoane veneau zilnic să doneze la Buzău. Acum, numărul s-a dublat, iar personalul a lucrat fără oprire. Medicii salută majorarea valorii pentru bonurile de masă, dar cer donatorilor să declare întregul lor istoric medical, pentru a evita complicațiile în rândul pacienților la care ajunge sângele.

Adriana Crăciun, director centrul de transfuzii Buzău: Valoarea tichetului este acum suficient de mare încât să atragă donatori de profesie, dar îi rugăm să răspundă cu sinceritate chestionarului pe proprie răspundere și să nu ascundă medicului patologii sau tratamente pe care le face. La capătul firului este un bolnav care are nevoie de sânge de calitate.

Doar aproximativ 200.000 de persoane donează sânge în România, iar numărul acestora a rămas constant în ultimii ani, în ciuda diverselor campanii de mobilizare.

––––––––––––––––––––––––––––––––

Până acum, valoarea unui tichet era de aproape 10 lei. Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea acestor tichete de masă a crescut la 40 de lei.

Românii care donează sânge primesc șapte tichete de masă

Donatorii vor primi 280 de lei în tichete de masă pentru o sesiune de donare, faţă de 68 de lei, cât primeau în trecut. În plus, donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu și 50% reducere la transportul în comun.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să fie îndeplinite o serie de condiții. Printre acestea se numără o vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, pulsul regulat și tensiunea arterială stabilă. De asemenea, donatorii nu trebuie să fie sub tratament.

Se poate dona sânge de maximum patru ori pe an, la un interval de trei luni. Noile tichete mărite încearcă să rezolve problema lipsei de sânge din spitale.

Condiții pentru a putea dona sânge și beneficia de noile tichete de masă majorate

  1. să ai vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
  2. să fii cetățean român sau rezident în România;
  3. să ai greutatea >/= 50 kg;
  4. să ai tensiunea arterială între 10 ți 18 mmHg;
  5. să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
  6. să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
  7. să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
  8. femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite