Donald Trump: Uniunea Europeană ne fură. Elon Musk: Sper ca Europa și SUA să ajungă la o situație cu tarife zero

6 aprilie 2025, 20:00 (actualizat 6 aprilie 2025, 20:01)

Primele tarife stabilite de președintele american pentru exporturile în Statele Unite au vizat Canada, Mexic și China. Apoi, a țintit restul lumii. Uniunea Europeană se confruntă cu taxe vamale de 25% pentru oțel, aluminiu și industria auto, dar și cu o impunere de 20% pentru celelalte mărfuri vândute pe piață americană. Surprinzător, Elon Musk crede că Europa și Statele Unite trebuie să creeze o zonă de liber schimb, fără taxe vamale.

De sâmbătă, a început colectarea pentru taxa de 10% pentru toate exporturile în Statele Unite, provenite din toate țările lumii. Din 9 aprilie se vor aplica taxe suplimentare, care ajung și la 50%, pentru mărfuri exportate în Statele Unite din 57 țări și teritorii. Produsele provenite din Uniunea Europeană vor fi taxate cu 20%.

Donald Trump: Uniunea Europeană. Sunt afacerişti foarte duri, foarte, foarte duri. Crezi că cei din Uniunea Europeană sunt foarte prietenoşi. Ne fură. E foarte trist să o spun. E atât de patetic!

Elon Musk, colaborator apropiat al liderului de la Casa Albă, a surprins cu o abordare diferită a relațiilor dintre Statele Unite și Uniunea Europeană: Sper că Statele Unite și Europa pot stabili un parteneriat foarte strâns. Evident că suntem, există deja o alianță, dar sper că poate exista o relație foarte strânsă între America și Europa. Și sper, de exemplu, referitor la tarife, că, până la urmă, sper să se agreeze ca Europa și Statele Unite să ajungă, în mod ideal, în opinia mea, la o situație cu tarife zero, creând o zonă de liber schimb între Europa și America de Nord.

Uniunea Europeană a avertizat că va răspunde noilor taxe vamale impuse de administrația Trump. Reprezentanții țărilor membre se vor reuni luni pentru a stabili o reacție unitară, care să respecte interesele particulare ale fiecăreia. Unele state doresc adoptarea unor contramăsuri puternice, prin taxarea agresivă a unei serii de mărfuri provenite din Statele Unite, în vreme ce altele cred că e mai potrivită o abordare temperată, care să nu escaladeze războiul comercial.

Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei: Guvernăm în cel mai dificil moment din perioada postbelică. S-a întâmplat și se întâmplă câte puţin din toate. Vom înfrunta și problema tarifelor, cu hotărâre și pragmatism, fără alarmism. Desigur, nu am fost de acord cu alegerea Statelor Unite, dar suntem gata să utilizăm toate instrumentele, de negociere și economice, necesare pentru a ne sprijini afacerile și sectoarele care vor fi penalizate.

Peste 50 de țări au contactat Casa Albă pentru a negocia diminuarea tarifelor comerciale, a declarat directorul Consiliului Economic Național din Statele Unite.

Deocamdată, piețele internaționale au cedat presiunii create de valurile de tarife și de perspectiva unui război comercial. Indicii bursieri au atins cele mai scăzute valori, după perioada pandemiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite