Documente militare secrete: Rusia s-a pregătit de scenariul unui atac nuclear asupra Chinei

Documente militare rusești dezvăluie o strategie de „inducere a fricii” și descriu criteriile de utilizare a armelor tactice – inclusiv planuri de invazie din partea Chinei, scrie The Times.
Rusia a elaborat planuri pentru utilizarea armelor nucleare tactice în timpul primelor etape ale unui conflict cu o mare putere, ca parte a unei strategii de „inducere a fricii”, potrivit unor scurgeri de informații din dosare militare.
Documentele descriu scenarii ipotetice în care Rusia ar răspunde cu lovituri nucleare în cazul unei invazii din partea unor adversari, inclusiv China, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei.
Frica
De asemenea, acestea prezintă condițiile potențiale de utilizare a acestor arme pentru a atinge o serie de obiective mai ofensive, cum ar fi „împiedicarea statelor să folosească agresiunea sau să escaladeze conflictele militare”.
Președintele Putin a declarat anterior că Moscova are dreptul de a recurge la arme nucleare dacă patria rusă s-ar confrunta cu o amenințare „existențială”.
Cu toate acestea, dosarele descriu un prag mult mai mic pentru utilizarea armelor nucleare tactice decât au recunoscut vreodată oficialii ruși în mod public, potrivit experților care au analizat și verificat documentele.
Cele 29 de dosare militare secrete, care au fost verificate de Financial Times, au fost întocmite între 2008 și 2014, dar se spune că sunt încă relevante pentru doctrina militară rusă, potrivit experților.
„Ele arată că pragul operațional pentru utilizarea armelor nucleare este destul de scăzut dacă rezultatul dorit nu poate fi obținut prin mijloace convenționale”, a declarat pentru ziar Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin.
Armele nucleare tactice ale Rusiei sunt concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă din Europa și Asia și au o rază de acțiune și o putere mai limitate în comparație cu armele nucleare strategice. Cu toate acestea, utilizarea lor ar fi totuși devastatoare, deoarece majoritatea focoaselor tactice moderne eliberează mai multă energie decât bombele lansate asupra orașelor Nagasaki și Hiroshima în 1945.

Condițiile potențiale care ar putea declanșa utilizarea acestor focoase variază de la o incursiune inamică pe teritoriul Rusiei la scenarii mai specifice, cum ar fi distrugerea unei cincimi din submarinele sale strategice cu rachete balistice, a trei sau mai multe crucișătoare, a trei aerodromuri sau o lovitură simultană asupra centrelor de comandă principale și de rezervă de pe coastă, se arată în documente.
Pragul scăzut pentru utilizarea nucleară tactică stabilit în documente este conform cu o doctrină descrisă de Moscova drept „inducerea fricii”, prin care ar încerca să pună capăt rapid unui conflict prin șocarea inamicului pentru a-l determina să negocieze.
În cadrul acestei strategii, o armă tactică ar putea fi folosită pentru a încerca să împiedice Rusia să se implice într-un război de amploare, în special unul în care ar putea interveni SUA.
„Federația de nord”
Documentele dezvăluie, de asemenea, o suspiciune adânc înrădăcinată față de China. Deși cele două națiuni au devenit aliați apropiați în anii care au trecut de la scrierea planurilor, cu sprijinul financiar chinezesc care a ajutat Moscova să treacă peste furtuna sancțiunilor occidentale precipitate de războiul din Ucraina, Rusia a continuat să își consolideze apărarea în est.
Unul dintre exercițiile care schițează un atac ipotetic al Chinei notează că Rusia, denumită „Federația de Nord” în scopul jocului de război, ar putea răspunde cu un atac nuclear tactic pentru a opri „Sudul” să avanseze cu un al doilea val de forțe invadatoare.
„Ordinul a fost dat de comandantul-șef, de a folosi arme nucleare, în cazul în care inamicul desfășoară unități de eșalon secundar și Sudul amenință să atace mai departe în direcția loviturii principale”, se arată în document.
William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat pentru FT că este probabil ca Rusia să aibă un prag mai ridicat pentru utilizarea armelor nucleare tactice împotriva Ucrainei din cauza temerilor că aceasta ar putea „escalada conflictul și ar duce la o intervenție directă a SUA sau a Marii Britanii”.