Document inedit pentru istoriografia românească, expus în Cetatea Oradea. Stampă din 1692 cu asediul cetății
Un document inedit pentru istorio-grafia românească a fost expus în Cetatea Oradea. E vorba despre o stampă din 1692, care surprinde asediul austriac asupra cetăţii oraşului, apărate de turci pe vremea aceea. Dincolo de o imagine complexă, documentul conţine şi un text care descrie, cu precizie, desfăşurarea operaţiunilor militare din timpul asediului.
Documentul, tipărit la Nürnberg, a fost descoperit de o cercetătoare din Oradea la Biblioteca Congresului din Washington. O dovadă că presa vremii îşi informa cititorii cu multă operativitate despre evenimentele din acele timpuri.
Dr. Diana Iancu, muzeograf, Muzeul Ţării Crişurilor: Această stampă are o importanță deosebită ilustrând asediul din 1692 al austriecilor. Imaginea e un document al epocii. E importantă gravura care ilustrează confruntarea dintre turci și austrieci.
Florin Budea, jurnalist, Oradea: Materialul e unul deosebit, chiar extraprdinar. Am fost captivat să-l citesc. E un adevărat reportaj de război cu elemente interesante. Aflăm cum au fost subminate bastioanele. 12.000 de familii turcești s au retras. Foarte multe informații.
Documentul e expus într-un spaţiu reamenajat, după ce Muzeul Oraşului Oradea a devenit secţie a Muzeului Ţării Crişurilor.
Ioan Ciorbă, şef secţie, Muzeul Oraşului Oradea: Vizitatorii pot intra în istoria veche a orașului și a cetății, apoi marea invazie mongolă, apoi în renascentism, și apoi epoca otomanilor și habsburgică, și apoi războiul mondial, și al arhitecturii orașului.
Florian Heredea, şef secţie Restaurare, Muzeul Ţării Crişurilor: Sunt piese rezultate din achiziţii, din săpături. Sunt mărturii ale perioadelor respective din care provin.
Documentul expus la Oradea a fost tipărit în anul 1692, de Johann Jonathan Felsecker, care a trăit între 1655-1693. Textul a fost tradus de Orlando Balaş, profesor la Universitatea din Oradea.