Ministrul Mediului a intervenit în scandalul deşeurilor de la Săruleşti-Gară. Fechet, la TVR Info: Încercăm să facem un centru de colectare a fierului vechi

28 martie 2024, 11:20 (actualizat 28 martie 2024, 21:12)

Soluție în premieră în lupta cu cei care colectează și ard ilegal deșeuri. Ministrul Mediului și primarul comunei Sărulești din județul Călărași au stabilit ca în zonă să fie construită o platformă betonată unde să fie colectat fierul vechi dar și alte deșeuri. Este un proiect pilot care ar urma să le permită localnicilor care trăiesc din colectarea de fier vechi să își continue activitatea în condiții legale.

Primarul comunei a discutat în această dimineaţă cu ministrul Mircea Fechet despre soluţiile de colectare a gunoiului şi fierului vechi.

Ministrul Mediului a declarat, în exclusivitate la TVR Info, în urma discuțiilor avute cu primarul din Sărulești Gară că declară ”război ferm” tuturor celor care participă la acțiuni care dăunează mediului înconjurător.

”Legea trebuie respectată, nu putem să ne abatem niciun milimetru de la respectarea legii și declarăm război ferm tuturor celor care participă la astfel acțiuni care dăunează mediului înconjurător și care dăunează tuturor. (…) Pe de altă parte înțeleg că fără o intervenție a statului român (…) există probabil riscul ca peste o săptămână, pe o lună, peste un an, dincolo de zecile de amenzi care s-au aplicat ieri în cuantum de sute de mii de lei și de zecile de tone de deșeuri confiscate, să ne aflăm în situația în care lucrurile se vor desfășura exact așa cum s-au desfășurat și până astăzi.”

La Săruleşți ar urma să fie construită o platformă betonată, iar colectarea să se facă organizat.

Proiect pilot pentru înființarea unui centru de colectare, în vecinătatea satului Sărulești Gară

”Am convenit cu primarul localității Sărulești, din județul Călărași, să identificăm posibilitatea finanțării unui proiect pilot care să permită înființarea unui centru de colectare cu aport voluntar, în vecinătatea satului, pentru ca toate acele materiale care probabil ajung să fie incendiate, să fie aduse în mod voluntar și preluate de firme specializate”, a declarat Mircea Fechet.

Petre-Alexandru Călin, primarul comunei Sărulești: Plecăm încrezători. Am vorbit despre un proiect pilot pe care vrem să-l facem la Sărulești. Credem că domnul ministru a fost deschis și ne-a dat speranțe că găsim o soluție. Acest proiect pilot prevede o platformă betonată, unde se va strânge uleiul uzat, antigelul, fierul, fiecare pe categorii.

Ministrul Mediului a declarat că primul pas este “de a impermeabiliza acele suprafețe pe care sunt depozitate materialele pe care le-am văzut ieri. Spun asta pentru că există foarte multe substanțe periculoase.”

Mircea Fechet a adăugat că un centru de colectare cu aport voluntar nu presupune doar platforma betonată sau doar rigorile pentru colectarea apelor fluviale.

“Un centru de colectare așa cum scrie la carte presupune mult mai multe investiții, însă probabil că va fi mai greu din fonduri europene, dar avem la dispoziție bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, cel al Primăriei, în măsura în care vom reuși acest parteneriat. Vom identifica metode de finanțare, înțelegând că de unul singur domnul primar nu se va descurca.”

Probleme cu Sistemul Garanție-Returnare

Ministrului Mediului a declarat, la TVR Info, despre Sistemul de Garanție-Returnare, că cetățenii au înțeles ce au de făcut.

“Am constatat că există comercianți sau unii producători care opun o rezistență la sistem. E un element de noutate, probabil că viața lor era mai simplă înainte de Sistemul Garanție-Returnare, însă trebuie să știm că SGR nu a fost înființat pentru producători sau comercianți. A fost înființat pentru a avea o țară mai curată.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite