Discutarea legii pensiilor magistraților, blocată. Votul a fost amânat cu două săptămâni

28 aprilie 2025, 11:22 (actualizat 28 aprilie 2025, 12:03)

Votul pentru Legea pensiilor magistraților a fost amânat cu două săptămâni de senatorii din Comisia de Muncă, asta deşi era în procedură de urgență. Sunt vizate mai ales vârsta, dar și modul de calcul al pensiilor.

Reprezentanții USR au cerut astăzi în Comisia de muncă a Senatului ca legea să fie dezbătută peste două săptămâni cel puțin, pentru a da timp unor dezbateri serioase și au invocat, în același timp, faptul că legea nu a primit avize, în mai multe comisii în care trebuia să se întâmple acest lucru.

Oficial, practic, acesta a fost motivul amânării. Cei de la PSD și PNL au votat și ei această amânare, tocmai pentru că nu existau nici avizele, deci era foarte complicat ca astăzi să dea raportul și tot astăzi să intre în plenul Senatului în forumul decizional.

În acest context, s-a stabilit amânarea cu două săptămâni, însă nici măcar cei de la PSD nu au știut clar de ce se amână și care ar trebui să fie forma finală a legii, pentru că președintele Comisiei de muncă, cel care face parte din grupul PSD, menționa că nu a fost luată o decizie finală în coaliție, pentru a vedea pe ce variantă să meargă. El personal susține că este mai bine să fie o creștere a vârstei de pensionare treptat și nu dintr-o dată, pentru că, există aceste discuții că legea ar putea să fie neconstituțională. Acesta a subliniat că este punctul dumnealui de vedere, deoarece spune că nu știe o formă finală discutată în coaliție.

Senatorii nu știu exact ce să voteze și surse spun că acesta ar fi fost motivul pentru care au ales să nu dea nici avizele în comisiile de specialitate. Așadar, în momentul de fapt, avem o lege blocată în Parlament.

Vom vedea, după alegele prezidențiale, ce se va vota, pentru că există discuții legate de fonduri pe care România le poate pierde din cauza acestui jalon care cuprinde pensiile. Vorbim despre 230 milioane de euro pe care țara noastră ar putea să le piardă. Iar, în acest context, trebuie să se ia o decizie rapidă pentru a vedea o formă finală acestui act animativ.

____________________________________________________

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, acest proiect cu 259 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 25 de abţineri.

Proiectul a suferit modificări în Camera Deputaţilor care a eliminat tabelele prin care se eşalona până în 2045 vârsta de pensionare a magistraţilor. În urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 toţi magistraţii se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.

A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraţilor şi a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizaţiei de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, prevede acest amendament. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite