Discuții neoficiale între partea română și cea austriacă, la Consiliul JAI, privind aderarea României la Spațiul Schengen. Speranțele țării noastre se îndreaptă către a doua jumătate a anului 2023

10 martie 2023, 09:21

ACTUALIZARE Avem o dată certă – 30 martie – în care ministrul spaniol de Interne va vizita România, ceea ce înseamnă că ne punem speranțele în președinția spaniolă a Consiliului UE, a transmis Lucian Pîrvoiu, de la Bruxelles, pentru TVR Info.

 

 

Consiliul JAI continuă astăzi cu componenta sa de Justiție, știm din interiorul negocierilor că partea română a dorit să aibă o discuție „de culoar” cu partea austriacă, cu ministrul de Interne Gerhard Karner. Austriecii au dorit chiar să meargă la Sala României din Consiliul Uniunii Europene, pentru această discuție, ceea ce poate denota un interes pentru a dezgheța relațiile, pentru că una este o discuție pe culoar, iar alta este o discuție la sala oficială a țării noastre.

Mai sunt câteva acțiuni: O petiție depusă la Parlamentul European de fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu și care urmează să fie dezbătută pe 22 martie. Petiția se va finaliza cu un raport care va ajunge în plenul Parlamentului European, deci e un act diplomatic care ar putea crea presiune pentru Austria. Mai e acțiunea europarlamentarului Eugen Tomac, pe care acesta a deschis-o la Curtea Europeană de Justiție. Pe lngă aceasta, Eugen Tomac a deschis și o campanie de strângere de semnături, o petiție online, „România în Schengen 2023”. Toate aceste acțiuni de presune diplomatică pe Austria ar putea da roade.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Speranțele noastre pentru a intra în Spațiul Schengen în 2023, așa cum și-au propus politicienii români, după eșecul din decembrie, se leagă acum de președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, pentru că este clar, au trecut deja trei luni din mandatul președinției suedeze și lucrurile nu s-au schimbat, care începe pe 1 iulie, a transmis Lucian Pîrvoiu, de la Bruxelles.

 

 

Suedezii au anunțat că ar fi dispuși să pună extinderea Spațiului Schengen pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), însă acest lucru nu s-a întâmplat acum, în martie, și este puțin probabil să se întâmple și la Consiliul din luna iunie, pentru că, au spus suedezii, vor face acest lucru atunci când blocajul pe care Austria îl face la adresa României și Olanda la adresa Bulgariei vor dispărea. Or, din această perspectivă, a binomului româno-bulgar, este puțin probabil că acest lucru se va întâmpla atât de repede.

În ceea ce ne privește, așteptăm și ultimul șir de alegeri locale din Austria, pentru a avea un dialog mai fructuos cu partea austriacă, iar în privința Bulgariei este așteptat un raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în ceea ce privește lupta împotriva corupției undeva la jumătatea anului, adică după președinția suedeză.

Tocmai de aceea ne îndreptăm speranțele către președinția spaniolă, așa cum spunea și ministrul de Interne Lucian Bode, și în acest sens se lucrează deja, pentru că ministrul de Interne spaniol va efectua o vizită în România pe 30 martie.

În ce privește relația cu Austria, se lucrează la o detensionare a situației și se discută despre o posibilă vizită a ministrului de Interne austriac Gerhard Karner la București, însă cu condiția ca această vizită să aibă loc atunci când va exista posibilitatea de a fi anunțată vestea cea bună că Austria nu se mai opune prin veto intrării noastre în Spațiul Schengen.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite