Discuții în Coaliție despre cota unică de impozitare de 16% sau introducerea impozitului progresiv. Reprezentanții IMM-urilor cer ca impozitarea să fie stabilă, să fie predictibilă, să fie aplicată pe o perioadă lungă de timp
Șeful Executivului susține că reforma fiscală care va avea loc în 2025 va trebui să se bazeze pe unul dintre cele două principii: menținerea cotei unice de 16% pentru toată lumea sau introducerea impozitării progresive.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Din punctul meu de vedere reforma fiscală sta în două principii și va trebui să stăm să hotăram pentru o perioadă nu scurtă ci medie: vom menține cota unică dar a fie cotă unică creând un mediu concurențial corect pentru toată lumea, fără excepții, și să fie cea de acum, de 16%, să avem un TVA pe care să nu-l creștem, pentru că el aduce automat o scădere a creșterii economice și o creștere a inflației, și toată lupta pe care am avut-o în ultimele luni să scădem la o singură cifră și să ne propunem pe anul viitor o inflație de sub 5% la finalul anului, sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare are și plusuri și minusuri”
Premierul s-a arătat nemulțumit de faptul că, în ultimii ani, au existat zeci de modificări legislative la Codul Fiscal. Și partenerii de coaliție cer o dezbatere a Codului Fiscal.
Nicolae Ciucă, președintele PNL: Să găsim, Dumnezeului, o dată acea formulă din Codul Fiscal care să fie asumată de toată lumea în urma unei dezbateri pentru avea o aplicabilitate pe termen mediu și lung.
În acest moment, doar impozitul pe profit este de 16%. În schimb, impozitul pe venit este de 10%, astfel că o creștere de până la 16% ar putea majora taxele.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Întâi de toate trebuie să terminăm bugetul și simularea bugetară pentru 2024 și în funcție de cum vor decurge lucrurile vom stabili la momentul oportun ce tip de politică fiscală urmăm.
Reprezentanții mediului de afaceri cer o analiză amănunțită a celor două variante înaintate de premier.
Florin Jianu, președinte Consiliului Național al IMM-urilor: Ar trebui să avem întâi analize de impact studii care să stea la baza scenariilor și care să arate care sunt plusurile atât pentru stat cât și pentru mediul de afaceri. Ceea ce noi însă susținem este ca impozitarea să fie stabilă să fie predictibilă să fie aplicată pe o perioadă lungă de timp, minim 10 ani de zile și mai ales să fie o impozitare simplă.
Adrian Negrescu, analist economic: Orice creștere a impozitului pe venit va avea efecte în scăderea consumului, scăderea economiei, pentru că atât timp cât statul ia mai mult din economie, nu vă așteptați ca încasările să fie mai mari, dimpotrivă, va crește evaziunea fiscală. Un impozit progresiv poate fi aplicat în România în măsura in care ai digitalizat toate serviciile de colectarea și declararea veniturilor oamenilor.
Analiștii economici susțin că înainte de aplicarea impozitului progresiv, ar trebui întâi un program pilot pentru a vedea care sunt rezultatele unei astfel de măsuri.