Deşi carnea de miel nu este mai scumpă, românii nu mai cumpără la fel de mult ca în alţi ani
În multe locuri din ţară, carnea de miel costă anul acesta la fel ca anul trecut. Chiar şi aşa, fermierii se tem că rămân cu marfa nevîndută. Românii nu mai cumpără la fel de mult ca în alţi ani, din cauza scumpirilor, care le-au afectat serios bugetele. Singura salvare, spun fermierii, rămâne exportul. Aproape toate oile şi caprele crescute la noi merg către alte ţări.
În județul Alba sunt câteva zeci de ferme care pun la dispoziția cumpărătorilor zeci de mii de miei. Unii vor ajunge pe mesele românilor peste două săptămâni.
Crescătorii de oi spun că muncesc în pierdere în ultimii ani. Costurile pentru furaje, tratamente veterinare, forță de muncă au tot crescut, în timp ce prețul mieilor a rămas la fel.
Chiar şi aşa, vânzările nu merg prea bine.
Crescătorii de oi se plâng că oamenii nu mai vin la ferme sau la stâne, ci preferă să cumpere din supermarketuri carnea gata tăiată, chiar dacă plătesc mai mult.
Şi la stânele din Suceava, mielul în viu se vinde cu tot 40 de lei kilogramul, cu câţiva lei mai mult ca anul trecut.
Mieii rămaşi după Paşte vor fi daţi la export, în țările arabe, acolo unde România are una dintre principalele piețe de desfacere, dar şi în cele ale Uniunii Europene.
Excepţie fac animalele care provin din anumite ferme din Arad şi Bihor, afectate de focare de pestă. Transportul lor în viu către alte state europene este interzis până în iunie, când restricţia va fi ridicată.