Decizie fără precedent: Organizația Mondială a Sănătății trimite la București un expert pentru situații de urgență sanitară. Lipsa de încredere a românilor în datele științifice privind vaccinarea, studiu de caz
Ziua şi recordul negru la terapie intensivă. 1.750 de bolnavi sunt între viaţă şi moarte la ATI, iar paturi libere nu mai sunt nicăieri în ţară.
Într-o singură zi, aproape 300 de familii şi-au pierdut pe cineva drag. Între cei răpuşi, un tânăr de 23 de ani din Dolj, nevaccinat, deşi avea comorbidităţi.
Virusul seceră tot mai multe vieţi. Din 5 octombrie, a răpus peste 4 mii de bolnavi de COVID. E ca şi cum ar fi căzut cam 30 de avioane Boeing, dar aceste tragedii nu se văd.
Spitalele gem de bolnavi de COVID: sunt aproape 19 mii internaţi. Mai sunt peste 153 de mii confirmaţi cu virusul, în izolare, iar starea lor se poate agrava.
Medicii şi autorităţile caută cu disperare soluţii.
Între timp, Biroul Regional OMS pentru Europa a detașat un expert în România.
Aproape 200 de mii de români au fost confirmaţi cu COVID în mai puţin de două săptămâni. În realitate, sunt mult mai mulţi infectaţi dar netestaţi sau care nu anunţă autoritățile.
Specialiştii spun că nu este exclus să apară şi o variantă românească a virusului.
De frica dezastrului, tot mai mulţi se grăbesc acum să se vaccineze.
Lipsa de încredere a românilor în datele ştiinţifice privind vaccinarea, o situație fără precedent în Europa, va deveni studiu de caz, spune medicul Laura Ghibu, care s-a stabilit în Suedia.
Mulţi s-au speriat de vaccin din cauza informaţiilor false propagate chiar şi în unele cabinete medicale, așa că preşedintele Colegiului Medicilor din România propune ca medicii antivaccinişti să-şi piardă dreptul de exercitare a profesiei pe perioada anchetei disciplinare. În fiecare judeţ au cel puţin un medic reclamat.
Alţi experţi, inclusiv cei de la INSP, au propus şi carantina de cel puţin două săptămâni pentru a frâna răspândirea virusului cât să nu cedeze spitalele.