Decizia lui Netanyahu de a anula întâlnirile de la Washington privind situația de la Rafah provoacă o nouă ruptură în relația cu Joe Biden

Joe Biden și Benjamin Netanyahu/Foto: jns.org
26 martie 2024, 10:14 (actualizat 26 martie 2024, 10:27)

Decizia de luni a premierului israelian Benjamin Netanyahu de a renunța la o delegație planificată la Washington – o deplasare pe care președintele Joe Biden a solicitat-o personal în urmă cu o săptămână, în speranța de a oferi o abordare constructivă – reprezintă un nou pas în ruptura tot mai adâncă dintre cei doi politicieni, notează CNN.

Netanyahu a amenințat că își va retrage delegația dacă SUA nu se va opun prin veto unei rezoluții a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care a solicitat luni o încetare imediată a focului în Gaza. Când SUA s-au abținut de la vot, permițând adoptarea rezoluției, premierul israelian a dat curs acestei decizii, anulând întâlniri care reprezentau deja un risc politic pentru Biden, notează sursa citată.

Oficialii americani plănuiau să ofere delegației israeliene o serie de opțiuni alternative pentru a ataca Hamas în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, sperând să prevină ceea ce SUA consideră că ar însemna o catastrofă umanitară dacă Israelul ar lansa o invazie terestră pe scară largă.

Aceste alternative vor fi în continuare împărtășite, au declarat oficialii americani, inclusiv în cadrul discuțiilor de la începutul acestei săptămâni între consilierii de top ai lui Biden și ministrul israelian al apărării. Dar întreruperea publică a discuțiilor față în față a reprezentat o ilustrare dură a ceea ce a devenit o dinamică din ce în ce mai tensionată între Israel și principalul său susținător.

Oficialii americani s-au declarat perplecși de decizia lui Netanyahu de a anula delegația, după ce SUA au permis trecerea rezoluției în Consiliul de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în Gaza. În interiorul Casei Albe, mișcarea a fost văzută ca o reacție exagerată care, cel mai probabil, a reflectat propriile preocupări politice interne ale lui Netanyahu, potrivit unui oficial american.

La câteva ore după ce vizita delegației a fost anulată, ministrul israelian Gideon Sa’ar și-a prezentat demisia din actualul guvern după ce nu a fost inclus în cabinetul de război.

Netanyahu nu a comunicat direct cu Biden cu privire la această decizie, iar Biden nu intenționează să îl sune pe Netanyahu pentru a discuta despre această chestiune, a declarat oficialul.

Discuțiile de la Washington urmau să aibă loc într-un moment crucial, nu doar pentru traiectoria conflictului, ci și pentru a măsura influența Washingtonului asupra aliatului său. Răbdarea lui Biden față de Netanyahu s-a epuizat, iar capacitatea sa de a influența deciziile Israelului pare să se diminueze, chiar dacă SUA continuă să ofere un sprijin militar și diplomatic esențial.

În Statele Unite, apelurile pentru încetarea luptelor au depășit granițele politice. Chiar și fostul președinte Donald Trump, rivalul lui Biden în cursa pentru Casa Albă în noiembrie anul acesta, a declarat într-un interviu acordat în weekend că este timpul ca Israelul „să termine războiul” și „să treacă la pace”.

Acum, Biden se află într-o poziție delicată. Dacă premierul israelian respinge alternativele echipei sale – așa cum Netanyahu a semnalat că va face, chiar înainte ca întâlnirile din această săptămână să se destrame – președintele ar putea fi forțat să reducă ceea ce a fost un sprijin american solid.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite