„Deci, pentru Putin, Prigojin este, desigur, un trădător, dar este trădătorul său”. NY Times: Întrebări fără răspuns după întâlnirea dintre președintele rus și liderul mercenarilor Wagner

Vladimir Putin
Vladimir Putin
11 iulie 2023, 11:22

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o întâlnire cu Evgheni Prigojin și cu comandanții companiei sale militare private Wagner, la doar câteva zile după ce aceștia au lansat o revoltă care a dus societatea în pragul unui conflict civil, a dezvăluit luni Kremlinul.

Putin i-a denunțat pe liderii rebeliunii din 23-24 iunie ca fiind trădători, astfel încât dezvăluirea surprinzătoare că i-a găzduit pe 29 iunie sugerează că, în ciuda întregii sale fanfaronade, vede încă o utilitate în grupul de mercenari. Întâlnirea este primul contact cunoscut între cei Putin și Prigojin de la revoltă, care a reprezentat cea mai dramatică provocare la adresa autorității liderului de la Kremlin în cei 23 de ani de când se află la putere.

Vestea întâlnirii a sporit misterul cu privire la ceea ce se va întâmpla cu Prigojin și forța sa după insurecție. Rămâne neclar de ce unui lord al războiului, cu propria sa armată privată, care a încercat să detoneze conducerea militară rusă prin forță, i s-a permis să rămână în țară, aparent nestingherit, presupunându-se chiar că s-a întors în orașul său natal, Sankt Petersburg, pentru a-și lua armele confiscate.

Putin a invitat 35 de persoane la întâlnirea de trei ore, inclusiv pe Prigojin și pe toți comandanții de top ai Wagner, și a evaluat eforturile companiei pe câmpul de luptă din Ucraina, precum și acțiunile sale în cadrul revoltei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Luptătorii Wagner i-au oferit, de asemenea, explicații legat de ceea ce s-a întâmplat, potrivit lui Peskov, care a sugerat că discuția a fost o șansă de a clarifica lucrurile și de a stabili un curs de urmat. „Putin i-a ascultat pe comandanți și a propus alte opțiuni de angajare și alte opțiuni de luptă”, a spus el.

Luptătorii Wagner i-au jurat loialitate liderului rus în timpul întâlnirii, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Ei au subliniat că sunt susținători și soldați fermi ai șefului statului și ai comandantului suprem, și au spus, de asemenea, că sunt pregătiți să lupte pentru țară în continuare”, a subliniat Peskov.

Imaginea lui Prigojin și a locotenenților săi de top stând pașnic la o masă cu liderul rus – la doar câteva zile după ce Putin promisese să le zdrobească rebeliunea – a contrastat cu imaginea larg răspândită a lui Putin ca fiind un autoritar nemilos, priceput în a înăbuși amenințările la adresa sa. Și a părut să reflecte un calcul al Kremlinului de a evita eradicarea completă a unei forțe de luptă experimentate, cu o susținere populară, în mijlocul unui război costisitor.

Președintele rus, spun unii analiști, ar putea, de asemenea, să vadă insurecția ca fiind doar o dușmănie între facțiuni care a scăpat de sub control. Prigojin a declarat că și-a propus să răstoarne conducerea militară rusă, nu să conteste conducerea lui Putin.

„Nu aș presupune că Prigojin a revenit în grațiile lui Putin și că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat ceva. Deocamdată s-au tras concluzii”, a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia-Eurasia. „Dar doar zdrobirea lor și zdrobirea lui în acest moment este, dintr-un anumit motiv, dezavantajoasă, în comparație cu menținerea lui pe linia de plutire.”

Andrei Soldatov, un expert al serviciilor de securitate ruse, a declarat că discursul dur al lui Putin despre trădare a vizat în primul rând armata rusă, pentru a preveni ca vreun comandant să treacă de partea revoltei. Ulterior, a spus el, președintele și Prigojin „au făcut doar o altă înțelegere”.

„Nu cunoaștem termenii”, a adăugat Soldatov. „Dar înțelegerea este că ei se cunosc, știu la ce să se aștepte unul de la celălalt, prin urmare, pot în continuare să coopereze sau să lucreze împreună”.

Însă revolta a scos la scenă globală o vulnerabilitate a lui Putin, iar recunoașterea faptului că a discutat cu liderii Wagner riscă să-l facă să pară și mai slab.

Tatiana Stanovaia, fondatoarea firmei de consultanță politică R.Politik, a declarat că este posibil ca Kremlinul să fi decis să dezvăluie întâlnirea pentru a calma elita rusă, confuză în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, neștiind dacă Prigojin este un „trădător sau omul nostru”.

„Este un semnal pentru elită că Prigojin rămâne al sistemului”, a spus Stanovaia. „Da, a făcut o greșeală, da, aceasta este o încălcare foarte gravă. Dar, datorită specificului situației, care este într-adevăr unică, Putin îi va da posibilitatea de a supraviețui.”

Revolta a scos la iveală incapacitatea sau lipsa de voință a lui Vladimir Putin de a face față unei lupte pentru putere care, timp de luni de zile, s-a purtat în văzul tuturor, Prigojin lansând constant pe Telegram invective la adresa conducerii militare a Rusiei.

„Deci, pentru Putin, Prigojin este, desigur, un trădător, dar este trădătorul său”, a spus Stanovaia. „Adică, o persoană care a făcut o greșeală din prostie, mai degrabă decât din răutate”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite