Decese şi persoane dispărute la scăldat în judeţele Bacău, Botoşani, Galaţi şi Olt. Sfaturile ISU Constanța pentru prevenirea cazurilor de înec

18 iulie 2023, 12:17

”Un incident a avut loc, luni, în municipiul Oradea, judeţul Bihor, unde un apelant a alertat autorităţile prin numărul unic de urgenţă 112 despre o persoană care a dispărut în apele Crişului Repede, în zona Barajului Ioşia. Bărbatul a fost scos din apă de către pompieri, însă, în ciuda manevrelor de resuscitare, a fost constatat decesul”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) , potrivit Agerpres.

Un alt eveniment tragic a avut loc luni, în judeţul Timiş, unde pompierii militari au acţionat pentru aducerea la mal a unei persoane de sex masculin, în vârstă de aproximativ 22-23 de ani, găsită decedată în râul Bega.

De asemenea, pompierii au intervenit, în judeţul Vrancea, pentru recuperarea unei persoane din Canalul Siret-Bărăgan. Pompierii au extras victima, însă, din nefericire, a fost declarată decedată.

„Tragedia din judeţul Iaşi, localitatea Stejarii, comuna Ţigănaşi, este doar una dintre situaţiile la care au intervenit echipajele de căutare-salvare. Încă din seara de 16 iulie, scafandrii au acţionat pentru căutarea unui bărbat. După mai multe ore de căutare, pe timpul nopţii de ieri, persoana a fost adusă la mal, însă, din nefericire, a fost declarată decedată”, arată sursa citată.

În paralel, echipajele de intervenţie din judeţul Bacău au fost solicitate, încă de duminică, pentru căutarea unei persoane căzute în canalul de fugă din comuna Răcăciuni. Operaţiunile de căutare continuă, persoana nefiind găsită nici până la această oră.

În comuna Giuvărăşti, judeţul Olt, echipajele IGSU au scos din apă trupurile a doi băieți de 12 și 13 ani, după aproape 24 de ore de căutări.

Copiii s-au înecat luni în râul Olt, în timp ce se scăldau într-un loc frecventat des de localnici. Hainele lor au fost găsite la mal.

Trupurile neînsufleţite ale celor doi băieţi au fost găsite la aproximativ 20 de metri de mal. Albia râului era neregulată, cu trunchiuri de copaci şi zone în care adâncimea apei era de 1-2 metri şi alte zone în care apa avea 10-12 metri adâncime”, a explicat potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu, citat de Agerpres.

Salvatorii din judeţele Botoşani şi Galaţi efectuează, marţi, misiuni de căutare pentru recuperarea a două persoane, una dispărută în râul Prut, iar cea de-a doua în râul Siret.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, I.S.U. Constanţa adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative, specifice acestei perioade, astfel:

– nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;

– scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;

– respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!

– evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

– nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului, seara târziu sau pe timp de noapte;

– evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;

– nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;

– nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii – aceste acte de teribilism pot avea consecinţe foarte grave;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă