Deca: Testarea antidrog a elevilor ar trebui să se facă în laboratoarele de analize medicale, școlile nu au infrastructura necesară

18 aprilie 2024, 09:49 (actualizat 19 aprilie 2024, 00:14)

Testarea antidrog a elevilor nu ar trebui să se facă la şcoală, ci doar în laboratoarele de analize medicale, a declarat ministrul Educaţiei pentru TVR Info.  Argumentele ţin de infrastructura unităţilor de învăţământ şi de confidenţialitatea datelor. Pentru că situaţia este delicată si generează permanent controverse, autorităţile merg deocamdată pe varianta informării şi consilierii tinerilor, inclusiv în spaţii neconvenționale pentru astfel de activitati, precum mall-urile.

În toamna anului trecut a fost constituit un grup de lucru cu reprezentanţi ai mai multor ministere care trebuie să găsească soluţii la problema consumului de droguri în rândul adolescenţilor.

Până acum, tot ce s-a făcut au fost doar activităţi de prevenţie a consumului de stupefiante în rândul elevilor, iar profesorii au fost instruiţi să recunoască semnele consumului de substanţe interzise.

Trebuie să existe un Program național, accesibil din punct de vedere al costurilor, pentru testare. Dacă există suspiciuni că un copil se află în situație de vulnerabilitate, de dependență să se poată realiza testarea cu acordul sau al lui dacă este major, acolo unde facem în general analize. Cred că trebuie să existe această investiție a statului în testare, tocmai pentru a putea trata și pentru a putea preveni. Nu cred că școlile, cu infrastructura actuală, în marea lor majoritate, au tot ce le trebuie pentru a putea să facem testare în școală, mai potrivite sunt alte zone, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.

Centru de consiliere antidrog în mall

Centrul de consiliere și îndrumare tocmai inaugurat într-un mall din Capitală va avea patru psihologi și doi asistenți sociali. Specialiștii spun că se confruntă cu o realitate tot mai cenușie.

Florina Rad, şefa Clinicii de psihiatrie a copilului şi adolescentului, Spitalul Obregia: În general, patologia asociată consumului de substanțe o întâlnim la vârsta adolescenței, 14,15, 16 ani, ceea ce sesizăm și noi acum, la fel și cum Agenția Națională Antidrog raportează, o scădere a vârstei la care începe consumul. Avem copii și adolescenți de vârstă mai mică, 12-13 ani, care au patologie asociată consumului de substanțe.

Cătălina Surcel, directorul Asociaţiei Telefonul Copilului: În anul 2023, cele mai multe apeluri sau cele mai multe contacte online au venit din partea copiilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani. Șapte din zece copii au raportat manifestări legate de anxietate, depresie, atacuri de panică, automutilare, ideație suicidară. Și, de asemenea, doi din zece copii au raportat tulburări psihotice, precum halucinații vizuale și auditive, delir.

Copiii, însoțiți de părinți pot veni în noul centru de consiliere în oricare din zilele lucrătoare ale săptămânii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite